Olimpijski festival kot zaključek Evropskega tedna športa 2017

Kongresni trg je bil v petek in soboto v znamenju Olimpijskega festivala, s katerim se je sklenilo dogajanje v sklopu letošnjega Evropskega tedna športa z geslom Bodite aktivni.

Olimpijski festival je namenjen otrokom in njihovemu stiku s športom, spoznavanju športnega duha in fair playa. V Olimpijskem komiteju Slovenije želijo otroke navdušiti nad gibanjem in vse skupaj obogatiti z delčkom olimpijske izkušnje. Preko zabave, športnih delavnic ter pestrega spremljevalnega programa, želijo v nacionalni olimpijski organizaciji otrokom prikazati, kako pomembno se je športno udejstvovati in kako lahko šport pozitivno vpliva na njihovo življenje in na njihove dosežke.
“Cilj festivala je mladim predstaviti šport v vsej veličastnosti, a vendarle na igriv, zabaven in zanje primeren način, da začutijo in vzljubijo šport in s tem postane sestavni del njihovega življenja. Otroci se lahko preizkusijo in spoznajo vsak šport posebej ter opravijo različne športne izzive, kjer bodo prebudili športnega duha, starši pa notranjega otroka,” so zapisali.Organizatorji olimpijskega festivala, ki poteka pod okriljem slovenskega olimpijskega komiteja, so prepričani, da je takšen festival čudovita priložnost, da starši z otroki preživijo dan brez socialnih omrežij, računalniških igric, tablic, pametnih telefonov in aplikacij, katerih posledice so vidne pri socializaciji mladih, pomanjkanju pravih, iskrenih odnosov in seveda pri gibanju. “Olimpijski festival je sicer le drobec v želji po spremembah, v želji po aktivaciji najmlajših, vendar smo prepričani, da je na daljši rok mogoče premikati gore,” ocenjujejo pri OKS.
Dvodnevni olimpijski festival bo letos že tradicionalno na prizorišču v središču Ljubljane na Kongresnem trgu. Današnji dan bo namenjen šolam in otrokom, ki jih bodo na dogodek povabili v sklopu športnega dne. Sobota, od 9. jure dalje, pa bo namenjena družinam.
Lani so se otroci lahko preizkusili v 33 različnih športnih izzivih in tako preživeli nepozaben športni dan s prepoznavnimi vrhunskimi športniki, med njimi tudi olimpijskimi junaki, letos pa bo na enem mestu festival ponujal kar 43 športnih izzivov, v katerih se bodo lahko udeleženci pomerili z vrhunskimi športniki.Olimpijski festival je namenjen predvsem otrokom in njihovim staršem od 5 do 15. leta starosti. Seveda pa so dobrodošli vsi, ki bi se radi zabavali in uživali v igri. Vsak, ki bo opravil vsaj 20 športnih izzivov, bo prejel posebno olimpijsko medaljo Foksi.
Cilj kampanje evropskega tedna športa, ki poteka na pobudo Evropske komisije je prebivalce Evrope spodbuditi k telesni dejavnosti. Šport in telesna dejavnost sta pomembna za ohranjanje in krepitev zdravja, sporočajo organizatorji kampanje, katere cilj je spraviti v gibanje čim več Evropejcev, ne le v tednu, posvečenem rekreaciji.
Za Slovenijo so spodbudni podatki, da se za razliko od Evropske unije v Sloveniji delež telesno dejavnih prebivalcev v splošnem povečuje. Kljub tem spodbudnim kazalcem pa strokovnjaki priporočajo pomen vsakodnevne telesne dejavnosti. “Redna športna vadba naj zato postane del vsakdana. Izberimo si takšno aktivnost, ki nam je blizu in nas osrečuje,” sporočajo.