Tudi jeseni ne gre pozabiti na redno vadbo

Redna telesna dejavnost pomembno vpliva na splošno dobro počutje in zdravje. Zato je pomembno, da jeseni, ko se začne šola in se spremeni tudi tempo na delovnem mestu, ne pozabimo na redno vadbo.

Redno in zadostno gibanje je še posebej pomembno pri otrocih ter mladostnikih, saj vpliva na njihov celostni razvoj. Pri otroku in mladostniku, ki se bo redno ter dovolj gibal, bo to pozitivno vplivalo na razvoj in zdravje kosti, sklepov, mišic, srca, žilno-dihalnega sistema, živčnih povezav ter motoričnih sposobnosti. Pri odraslih pa z vadbo vzdržujemo in preprečujemo propad posameznih struktur. Telesna dejavnost pozitivno vpliva tudi na razvoj in ohranjanje kognitivnih sposobnosti.

Redna vadba krepi imunski sistem in preprečuje zgodnji začetek večine kroničnih nenalezljivih bolezni, kot so srčno-žilne bolezni, kapi, visok krvni tlak, sladkorna bolezen tipa 2, osteoporoza, rak debelega črevesa ter rak prsi. Izboljša pa tudi spanec. Skupaj z ustrezno prehrano redna vadba varuje tudi pred prekomerno telesno težo.

V jesenskem času bodo k redni telesni vadbi vabili številni programi. Evropski teden mobilnosti,  bo potekal od 16. do 22. septembra pod sloganom Gremo peš. Hoja namreč poskrbi tako za mobilnost kot tudi za fizično dejavnost, piše na spletni strani Evropskega tedna mobilnosti. Hoja je na kratke razdalje zelo učinkovita, v slovenskih naseljih pa je pogosta predvsem zaradi kratkih razdalj.

K redni telesni dejavnosti spodbuja tudi Evropski teden športa, ki ga med 23. in 30 septembrom pripravlja Olimpijski komite Slovenije. Z aktivnostmi spodbujajo k redni vadbi, ki pomembno vpliva na zdravje. V sodelovanju z Mercatorjem ponujajo tudi mesec brezplačne vadbe pri različnih ponudnikih po Sloveniji, na voljo so tudi veslanje, joga, tek, pilates in borilne veščine. Posebne vadbe pa nudijo tudi za upokojence.

Oktobra pa se nadaljuje tudi projekt Simbioza Giba. “Gibanja na celostni življenjski poti primerno nagrajuje starejše z avtonomno in radoživo starostjo ter z energijo primerno obvladovanju težav duha in telesa,” so poudarili na spletni strani projekta. Med 14. in 21. oktobrom bodo tako pripravili številne dogodke za promocijo gibanja.

Oglejte si tudi e brošuro z napotki za vadbo v jeseni.

KONČNA VERZIJA Simbioza Giba 2019- Jesen 2019 Brošura