Zaključek Evropskega tedna športa – tekači zbrali rekordnih 16.520 EUR

Tradicionalni zaključek Evropskega tedna športa je bil tudi letos na Kongresnem trgu v Ljubljani.

Na Olimpijskem festivalu so se v petek in soboto predstavile športne zveze Slovenije, najmlajši pa so imeli priložnost, da spoznajo športe in z igro naredijo prve korake v svet odbojke, lokostrelstva, motošportov in ostalih, ki so zavzeli trg v središču Ljubljane.
Večer je bil v znamenju dobrodelnega večernega teka, kjer smo zbirali sredstva za športnike iz socialno šibkih okolij. Tudi slabo vreme ni ustavilo tekačev, nasprotno zbrali smo rekordnih 16.520 EUR.

Telesno aktivnih, ki se s športom ukvarjajo vsakodnevno, je v Sloveniji kar 15 odstotkov, še dodatnih 36 odstotkov po raziskavi Eurobarometra iz leta 2017 telovadi nekajkrat tedensko. To Slovenijo uvršča v vrh EU. Slovenci izstopamo kot narod, ki se rad giba na prostem, v parkih in v naravi. Med najbolj primernimi športi za to okolje je tek. Tega smo se lotili tudi mi. Okoli Parka zvezda, kjer krog meri 400 m, so obiskovalci, športniki in znani Slovenci nabirali kroge in na ta način zbirali denar za športnike. Svoje so dodali tudi sponzorji – Banka SKB, Adriatic Slovenica Skupina GENERALI, Športna loterija, BTC in Alpsko mleko. S skupnimi močmi smo zbrali več kot trikratni znesek lanskoletne akcije. S toliko zbranimi sredstvi bomo osrečili veliko perspektivnih športnikov in jim omogočili boljše pogoje za udejstvovanje v športu.

Ambasadorji Evropskega tedna športa, slovenski vrhunski športnik in drugi znani Slovenci, med drugim Rok in Tjaša Perko, Ana Umer, Dejan Vunjak, Uroš Bitenc in Nives Orešnik, ki so ves mesec spodbujali h gibanju, so bili tudi tokrat osrednji promotorji zdravega način življenja in se seveda tudi sami podali na pot okoli Parka Zvezda.

“Če lahko naredimo nekaj zase in hkrati še pomagamo mladim, je to nekaj najlepšega, kar lahko damo družbi,” je po odtečenih krogih vidno zadovoljen razlagal minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo. “Veliko mi pomeni biti del te zgodbe, ker če vsak prepriča samo nekaj ljudi, da se začnejo gibati, smo vsi zmagovalci,” je bil po teku in pred večernim glasbenim nastopom s svojim doprinosom zadovoljen glasbenik, Dejan Vunjak.

Najbolj vztrajen med tekači je bil Aleš Svetina, ki jih je zbral kar 64 krogov. “Hotel sem narediti nekaj dobrega. Tako ali tako bi tekel. Odločil sem se, da svoje korake podarim v dober namen.”

Poleg športa pa je bilo v prestolnici tudi obilo zabave. Vragolije na trampolinih so pokazali Dunking Devils, na kolesih so navduševali Urban roof, vrhunec pred nastopom glasbene skupine Tabu pa je bil ognjeni spektakel Čupakabre.