Dan slovenskega športa in Evropski teden športa s številnimi dejavnostmi – Na Trgu republike največji športni poligon

Evropskemu tednu športa, ki bo s športnimi dejavnostmi o pomenu rednega gibanja ozaveščal med 23. septembrom in 30. septembrom, se letos prvič pridružuje tudi Dan slovenskega športa.

»Gre za praznik s posebnim pomenom, posvečen je slovenskemu športu in promociji športa v najširšem smislu, s posebnim poudarkom, da vsi državljani praznik, in sicer 23. september, obeležijo z lastno telesno aktivnostjo,« so povedali na Olimpijskem komiteju Slovenije-Združenju športnih zvez (OKS-ZŠZ). Prav na praznik bo na Trgu republike v Ljubljani postavljen največji športni poligon s pestro paleto vadb in dejavnosti. Istega dne bodo v Novem mestu Športne igre zaposlenih, na Bledu pa bodo slavnostno obeležili 20-letnico trojne slovenske zmage na Olimpijskih igrah v Sydneyju, ko so se v zgodovino zapisali Iztok Čop, Luka Špik in Rajmond Debevec.

Dan slovenskega športa je uvertura v nadaljnje pestro športno dogajanje, ko bo z dogodki in številnimi aktivnostmi popestren ves zadnji teden septembra. »Glavni namen je približati šport čim širši populaciji in spodbuditi k zdravemu, aktivnemu življenju in kakovostnemu preživljanju prostega časa. Šport povezuje, združuje in vključuje,« so še povedali na OKS-ZŠZ, ki je nacionalni koordinator Evropskega tedna športa.

CELOTEN PROGRAM PO DNEVIH:

17.9. Otvoritev jeklenega SIJ poligona v Slovenj Gradcu za vadbo na prostem.

21.9. Obisk Thomasa Bacha, predsednika Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in gala dobrodelna prireditev.

23.9 Dan slovenskega športa v Ljubljani, Novem mestu in na Bledu

24.9. Športamo in beremo, Knjižnica Maribor – spodbujanje branja med mladimi in zbrana športna literatura

25. 9. Olimpijski festival za otroke v Ljubljani, ki bo letos prvič tudi v virtualni obliki

26.9. Olimpijski festival za otroke in Dobrodelni večerni tek v Ljubljani.

27.9. Vadba na jeklenih športnih poligonih v 14-ih slovenskih mestih, in sicer v Ravnah na Koroškem, na Jesenicah, v Murski Soboti, Ljubljani, Grosupljem, Novi Gorici, Mozirju, Krškem, na Prevaljah, v Postojni, na Ptuju, v Tržiču, v Pivki in Slovenj Gradcu.

28.9. Dan s športniki invalidi v Žalcu.

29.9. Aktivni dan starejših (brezplačne meritve in svetovanja na 15-ih lokacijah po Sloveniji).

30.9. Bodi aktiven na mivki – študentski turnir v odbojki na mivki v Kopru