Zaključek projekta “Stavi na zdravje”

Zaključuje se enoletni projekt Stavi na zdravje (angl. Bet on Health), ki ga je s številni partnerji  v začetku novembra 2019, kot nosilka dejavnosti, pričela izvajati Občina Brežice.

Projekt, ki ga je podprl program Erasmus + Sport je sledil cilju, da vzpostavi motivacijski model, s katerim se predvsem mlade, pa tudi vse ostale občane, spodbuja k povečanju telesne aktivnosti in s tem k izboljšanju telesne pripravljenosti in zdravja.

Izbranim skupinam (mladim med 15. in 29 letom, športnikom po obdobju aktivnega ukvarjanja s športom, ženskam, ki so prebolele raka na dojkah in starejšim od 65. leta) in drugim zainteresiranim deležnikom, so želeli, preko aktivnosti, ki so se odvijale v sklopu projekta, približati pomen športa in s tem vlogo telesne dejavnosti, saj le-ta krepi naše zdravje, izboljša psihološko stanje človeka ter nenazadnje vpliva na uspešnost v šoli in na delovnem mestu. Izbrana ciljna skupina t.i. »ambasadorjev« se je tekom projekta seznanjala z različnimi inovativnimi oblikami športne vadbe, ki so predstavljene v  gradivih projekta.

Motivacijski model, ki je nastajal ob številnih projektnih aktivnostih, odraža današnjo percepcijo mladostnikov o motiviranosti do športnih aktivnosti. Kaj mladostnikom in mladim odraslim pomeni brezplačna vadba? Kdaj in pod kakšnimi pogoji mladostniki in mladi odrasli vztrajajo pri vadbi/vadbah? Kakšno vlogo ima pri njihovi vadbi trener? Več o projektu lahko izveste tudi na spletni strani www.betonhealth.eu.

O teh in številnih drugih vprašanjih so na okrogli mizi, ki se je odvijala prejšnji teden, razpravljali partnerji projekta – Patricija Čular, predstavnica koordinatorja projekta Občine Brežice, Anamarija Toth Kostevc, predstavnica podjetja Plus rešitve, Rok Kerin iz Plavalne akademije Roka Kerina, Marjanca Pečar, predstavnica Kajak kanu kluba Čatež ter Katja Čanžar, predstavnica Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino Brežice. Okroglo mizo je moderirala doc. dr. Marjetka Rangus s Fakultete za turizem Univerze v Mariboru, ki v sklopu projekta sodeluje kot raziskovalna in izobraževalna institucija. Nosilec projekta in vsi sodelujoči partnerji namreč nosijo pomembno zavedanje o tem, kako odgovorno je vlagati in vračati znanje v lokalno okolje.

Zaradi trenutnih epidemioloških razmer okrogle mize niso izpeljali v obliki, kot so si jo sprva zastavili. A ker se zavedajo, da so končni rezultati in predvsem motivacijski model, ki je ob projektu nastal, zelo pomembni, so celotni pogovor posneli in ga naložili na svetovni splet. Vabijo vas, da  pogovoru prisluhnete. Zaključki in rezultati bodo v prihodnosti pomembno vplivali na številna področja organizacije športnih vadb, razvoja športnega turizma in vsesplošnega integralnega povezovanja in oblikovanja javnega življenja.

Povezava do posnetka pogovora ob okrogli mizi: https://www.youtube.com/watch?v=8ixRd1JHPr4.

V povezavi brosura 210×210 _ KONČNA najdete tudi brošuro, ki je nastala ob izvajanju projekta. Vsebina predstavlja podrobnejše predstavitve posameznih aktivnosti, ob koncu tudi predstavitve vseh sodelujočih partnerjev.

Ob zaključku projekta pa na Fakulteti za turizem Univerze v Mariboru pripravljajo še dvodnevno on-line mednarodno konferenco “Bet on Health”, ki se bo odvijala v četrtek, 29. in v petek, 30. oktobra. Konferenca bo združila raziskovalce in strokovnjake, ki bodo izmenjali svoje izkušnje in rezultate raziskav s področja športa, dobrega počutja, zdravja in vloge lokalnih oblasti pri načrtovanju, izvajanju in ocenjevanju politik ter praks povezanih z vprašanji javnega zdravja.

Vabljeni, da se konferenci pridružite tudi vi. Program si lahko ogledate na spletni strani FT UM (https://www.ft.um.si/raziskovanje/konference/Strani/default.aspx).  Svojo prijavo za oba dneva lahko zabeležite preko kontaktnega obrazca na povezavi: https://docs.google.com/…/1FAIpQLSc…/viewform.

Prijavljeni bodo na dan pred pričetkom prejeli povezavo do dogodka.

Verjamemo, da boste ob prebiranju vsebin tudi sami našli področja, ki jih boste lahko povezali z vašim delom in poslanstvom, ki ga zasledujete. V primeru kakršnih koli vprašanj, vezanih na izvedbo projekta, lahko več informacij dobite na e-naslovu: boh@brezice.si