Z nacionalnim praznikom Dnevom slovenskega športa vstopili v Evropski teden športa

V okviru Evropskega tedna športa (od 23. do 30. septembra) v Sloveniji od leta 2020 obeležujemo tudi svoj športni praznik. 23. september je bil pred tremi leti razglašen za slovenski Dan športa.

Športni praznik, namenjen promociji gibanja, aktivnega preživljanja prostega časa, zdravega načina življenja in druženja ob športnih aktivnostih. Tradicionalno se v središču Ljubljane v tem času odvija tudi Olimpijski festival – dvodnevni dogodek, namenjen vsem mlajšim športnim navdušencem, kjer nacionalne panožne športne zveze z različnimi izzivi na atraktivne načine predstavijo različne športe.
Dan športa se odvija v okviru projekta Evropski teden športa, kjer lahko sodelujejo športne organizacije z dnevi odprtih vrat za vse, ki jih spoznavanje z novim športom zanima, in posamezniki. Športni navdušenci se lahko odločajo med številnimi športnimi panogami, ki v času Evropskega tedna športa pripravijo vadbe in promocijske dejavnosti, ter sodelujejo na brezplačnih treningih. Tako spoznavajo nove športe, obenem pa so tudi aktivni. Svojo aktivnost lahko na družbenih omrežjih označijo s ključnikom #beactive in se povežejo z drugimi športnimi navdušenci.
Teden športa spremlja pester program – od Dneva slovenskega športa, Olimpijskega festivala, do aktivnega dne starejših, dneva s parašportniki, konferenco o pomembnosti gibanja, dogodek Šport in kulturna dediščina, ter številne druge športno obarvane aktivnosti. Ne smemo pozabiti tudi na številne ambasadorje. Naši nekdanji in sedanji vrhunski športniki, ki s svojimi izjemnimi športnimi rezultati navdušujejo, se zavedajo pomembnosti aktivnega in predvsem zdravega življenjskega sloga. Mednje sodijo Miroslav Cerar, najuspešnejši slovenski telovadec, Benjamin Savšek, olimpijski prvak z odličjem iz Tokia, plavalka Sara Isaković, telovadca Mitja Petkovšek in Sašo Bertoncelj, trikratna olimpijka Anja Čarman in druga zveneča imena slovenskega športa.

»Od leta 2020 dalje vsako leto 23. septembra obeležujemo Dan slovenskega športa. Praznik, ki je namenjen promociji aktivnega in zdravega življenjskega sloga, gibanju, spoznavanju novih športov in ki je predvsem praznik veselja ob različnih športnih aktivnostih. Ljudje večino svojega časa preživimo na delovnem mestu, ki je velikokrat statično in v sedečem položaju, zato je naša iniciativa, ki želi spodbuditi vse aktivne in tiste, ki bodo to šele postali, nadvse pomembna. Letošnji Praznik, ki ga obeležujemo v okviru Evropskega tedna športa, je moj prvi, odkar sem zasedel mesto predsednika krovne športne organizacije in izredno sem vesel vseh aktivnosti in dogodkov, ki jih pripravljamo po celi Sloveniji. Zanimanje javnosti za tovrstne športne dogodke je vsako leto večja, eden izmed dogodkov, ki je tako za Olimpijski komite Slovenije kot za najmlajše športne navdušence nadvse pomemben, pa je že vsem dobro poznani Olimpijski festival, kjer s pomočjo naših članic, zvez, društev in klubov predstavljamo različne športne panoge. S tem zveze ter športi, ki niso vedno v ospredju pozornosti, dobijo priložnost za vpis novih članov ter predstavitev svojih aktivnosti. Tudi sam bom letošnji Praznik preživel aktivno, v gibanju in družbi ostalih športnih navdušencev. Vabim vse Vas, da si vzamete čas za športno aktivnost, ki vam je pri srcu in skupaj z nami obeležite letošnji državni praznik,« je o Dnevu slovenskega športa in aktivnostih povedal Franjo Bobinac, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez.
Letošnji praznik gibanja in aktivnega življenja bi morali obeležiti s Prazničnim tekom, na katerem bi tekli po vsej Sloveniji, a nam je vremenska napoved prekrižala načrte. Tudi Olimpijski festival, ki bi se začel na Dan športa, smo premaknili na 7. in 8. oktober.
Vabljeni, da se nam pri obeležitvi današnjega športnega praznika pridružite tudi vi! Gibajte se sami, v dvoje, v skupini, in ne pozabite se zabavati! Naj bo vaš Dan športa aktiven, razgiban in zabaven.