Mini olimpijada treh občin v času Evropskega tedna športa

Med  Evropskim tednom športa, je Zveza športnih organizacij Grosuplje v sredo, 27. 9. 2023, v so-organizaciji OŠ Brinje in lokalnih športnih društev, izvedla Mini olimpijado treh občin, dogodek pod okriljem Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez. Mini olimpijada je namenjena učencem 2. razredov in letošnjega dogodka se je udeležilo 350 učencev s petih osnovnih šol. Sodelovale so šole treh sosednjih občin Ig, Škofljica in Grosuplje: OŠ Ig, OŠ Škofljica, OŠ Šmarje – Sap, OŠ Louisa Adamiča in OŠ Brinje Grosuplje; skupno kar 14 oddelkov.

Otvoritev dogodka je potekala na ploščadi pred Športno dvorano Brinje. Od lanske jeseni ploščad pred športno dvorano zaznamuje spominsko obeležje slovenskega gimnastika, olimpionika, domačina Miroslava Cerarja. Ob tej posebni priložnosti smo za doživetje čimbolj pristne olimpijske izkušnje na ploščadi postavili veliko repliko Slovenske bakle. Slovensko baklo je za Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih organizacij pred zadnjimi olimpijskimi igrami oblikoval domačin Vasja Ambrožič. Prav kmalu se obeta novo potovanje Slovenske olimpijske bakle po vseh slovenskih občinah pred olimpijskimi igrami v Parizu v naslednjem letu.
V uvodnem delu so učence in spremljevalce skupin pozdravili ravnateljica OŠ Brinje Grosuplje Špela Podgoršek Pirc, podžupan občine Grosuplje Janez Pintar in olimpionik Miroslav Cerar. Vabilu na dogodek so se odzvali tudi podžupanja občine Ig Zuhra Jovanovič, predstavnik  Športne zveze Ig Stanko Zavec, predsednik Športne zveze Škofljica Milan Knez in predstavnik OKS-ZŠZ Aleš Šolar, idejni oče otroške Mini olimpijade. Pred uradnim začetkom Mini olimpijade so otroci doživeli pravi otvoritveni olimpijski protokol. Moderator OKS-ZŠZ Rok Guna je otrokom prijazno predstavil potek protokola, pri katerem so sodelovali otroci različnih šol. Ko je zaigrala olimpijska himna, so otroci ob spominsko obeležje olimpionika Mira Cerarja prinesli Slovensko baklo in olimpijsko zastavo s petimi krogi, ki predstavlja pet celin, ki sodelujejo na poletnih in zimskih Olimpijskih igrah. Po himni je sledila olimpijska zaprisega v duhu Fair playa, ki jo je prebrala predstavnica učenk in učencev.
Sledilo je presenečenje, ki so se ga otroci zelo razveselili. Dogodek je obiskal Foksi – uradna maskota OKS-ZŠZ. Preden so se otroci razporedili po 13 vadbenih postajah, so skupaj z maskoto odplesali Foksijev ples in se tako primerno ogreli za nadaljevanje športnih doživetij.
Na dogodku so otroci spoznali 13 različnih vadbenih postaj, na katerih so lokalna športna društva in športna društva iz drugih občin ter predstavniki OKS-ZŠZ pripravili kvalitetne športne izzive, na katerih so otroci spoznavali različne športe. Dogodka so se udeležili KRG Tim, KRG Špica, Karate klub Sankukai Grosuplje, Rokometni klub Grosuplje, Nogometni klub Brinje, Odbojkarsko društvo Flip Flop, Ženski košarkarski klub Grosuplje,  Košarkarski klub Grosuplje, Športno kulturno društvo Tial, Strelsko društvo Grosuplje in Planinsko društvo Grosuplje. Dve vadbeni postaji je pripravil OKS-ZŠZ: trajnostno kolo, s katerim so otroci s poganjanjem kolesa ustvarjali električno energijo in vadbeno postajo, kjer so otroci spoznavali vrednote olimpizma in zanimivosti o Olimpijskih igrah.
Ob koncu Mini olimpijade je bilo na otroških obrazih videti veliko zadovoljstvo in navdušenje. Upamo, da jih je ta izkušnja zaznamovala, da je šport lahko sicer naporen, vendar hkrati spodbuja prijetne občutke in zadovoljstvo ob opravljenih izzivih. Izredno pomembno je, da se otroci že v zgodnjih letih spoznajo z različnimi pojavnimi oblikami športa, se vključijo v organizirano kvalitetno vadbo, ki sploh ni nujno tekmovalne narave, ampak je predvsem pomembno, da otroci vzljubijo gibanje in šport ter pri tem vztrajajo skozi celotno življenjsko obdobje. Gibanje je naložba v zdravje in mora postati naš vsakdanji življenjski spremljevalec.