Aktivni dan starejših

­čôŹFakulteta za ┼íport, Ljubljana
ÔĆ▓´ŞĆ┬á9:00 – 14:00 (natan─Źen program najdete tukaj)

Lokacija: Park Kodeljevo (Fakulteta za šport), Gortanova 22, Ljubljana
Opis:┬á┼áport ni le gibalna aktivnost, ima tudi izredno mo─Źno socialno komponento, ki je modra ┼íe toliko bolj pomembna v tretjem ┼żivljenjskem obdobju. Aktivno staranje nam dviga kakovost ┼żivljenja.┬áZato je namen sre─Źanja preko vadbe, predavanj in prakti─Źnih delavnic posameznikom podati osnovne informacije, kako to kakovost ─Źimbolje dose─Źi. Vsi seniorji ste vabljeni, da ob 10h preizkusite brezpla─Źno telovadbo, ki sicer poteka vsako jutro ob 7.30 po razli─Źnih krajih po Sloveniji, ob vsakem vremenu. ┬áVadbo vodijo usposobljeni prostovoljci, mre┼ża vade─Źih skupin pa se hitro ┼íiri po vsej Sloveniji. Program podpira Ministrstvo za zdravje in je del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim ┼żelimo izbolj┼íati prehranjevalne in gibalne navade prebivalcev. Po vadbi vas vabimo na predavanja o pomenu ┼íporta starej┼íih, kjer vam bodo strokovnjaki s Fakultete za ┼íport predstavili tudi priporo─Źila za ┼íportno vadbo v tem ┼żivljenjeskem obdobju.
Organizator:┬á┼áola zdravja, Fakulteta za ┼íport, Olimpijski komite Slovenije ÔÇô Zdru┼żenje ┼íportnih zvez
Ve─Ź informacij:
Društvo Šola Zdravja
Zdenka Katki─Ź
tel. 040/397 277
telovadba7.30@gmail.com
www.srce-me-povezuje.si/solazdravja
Program > TUKAJ

Ostali dogodki

Mini olimpijada

ÔĆ▓´ŞĆ┬á8:30
Lokacija: Tr┼żi─Ź
Opis:┬áNamenjena otrokom, ki obiskujejo prvo triado devetletne osnovne ┼íole. Otroci spoznajo razli─Źne ┼íportne discipline, velik poudarek pa je na predstavitvi olimpijskega gibanja ÔÇô olimpijskega in fair play protokola. Na Mini olimpijadi smo zmagovalci vsi, saj se dr┼żimo na─Źela ┬╗pomembno je sodelovati ne vedno zmagati┬ź. Namen je spodbuditi otroke k redni ┼íportni aktivnosti ter jih navdu┼íiti za ┼íport in aktivno ┼żivljenje.
Organizator: Olimpijski komite Slovenije ÔÇô Zdru┼żenje ┼íportnih zvez
Ve─Ź informacij:
┼áportna zveza Tr┼żi─Ź
Biserka Drinovec
tel. 051/354 064

Predstavitev aktivnosti za krepitev zdravja in spodbujanje zdravje prijazne telesne dejavnosti v zdravstvenih domovih in lokalnih skupnostih

Lokacija:┬áve─Ź lokacij po Sloveniji
Opis: Predstavitev aktivnosti za krepitev zdravja in spodbujanje zdravju prijazne telesne dejavnosti v zdravstvenih domovih in lokalnih skupnostih.
Organizator: Zdravstveni domovi in lokalne skupnosti v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Ministrstvom za zdravje
Ve─Ź informacij: Okvirni program najdete tukaj.

Razstava Umetnost ┼íport in dedi┼í─Źina (┼ápanski borci, Ljubljana)

Lokacija: Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Opis:┬áNa razstavi bomo z razli─Źnimi dejavnostmi predstavili, kako se vzgoja in izobra┼żevanje, umetnost, dedi┼í─Źina in ┼íport ┼że prepletajo, kako jih lahko ┼íe pove┼żemo, spoznali bomo kakovostne kulturne vsebine, ki vklju─Źujejo tudi ┼íport in gibanje oziroma telesno dejavnost. Razstava je namenjena strokovnim delavcem v vzgoji in izobra┼żevanju, ┼íportnim pedagogom iz razli─Źnih ┼íportnih ustanov ter organiziranim skupinam otrok/u─Źencev/dijakov iz vzgojno-izobra┼żevalnih zavodov.
Organizator: Ministrstvo za kulturo RS,┬áMinistrstvo za izobra┼żevanje znanost in ┼íport RS (Direktorat za ┼íport in Urad za razvoj zobra┼żevanja),┬áZavod RS za ┼íolstvo,┬áOlimpijski komite Slovenije ÔÇô Zdru┼żenje ┼íportnih zvez,┬áFakulteta za ┼íport Univerze v Ljubljani
Ve─Ź informacij:┬ákulturnibazar.si

Festival za tretje ┼żivljenjsko obdobje

ÔĆ▓´ŞĆ┬á9:00 – 18:00
Lokacija: Ljubljana (Cankarjev dom)
Opis:┬áEdinstvena prireditev za starej┼íe v Sloveniji in najve─Źja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posve─Źen aktivnemu staranju, izbolj┼íanju kakovosti ┼żivljenja starej┼íih in uresni─Źevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in na─Źine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izbolj┼íanju ┼żivljenja starej┼íe generacije in tudi druge usmeri na to pot.
Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno dru┼żbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in politi─Źnimi sferami ter s tem po svojih mo─Źeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim re┼íitvam.
Vsako leto festival tako odpre vrata medgeneracijskemu so┼żitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. ─îasovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starej┼íih.
Organizator: Zveza društev upokojencev Slovenije, Proevent, Zavod rikus
Ve─Ź informacij:
Zveza društev upokojencev Slovenije
Kebetova ul. 9
1000 Ljubljana
tajnistvo@zdus-zveza.si

Proevent d. o. o.
Dunajska cesta 10, p. p. 3558
1000 Ljubljana
info@f3zo.si
www.f3zo.si

EnKnapGroup: Zamah na robu, dvojni plesni ve─Źer

ÔĆ▓´ŞĆ┬á20:00
Lokacija: Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Opis:┬áPlesalci mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup po desetih letih ustvarjanja in umetni┼íkega dozorevanja predstavljajo produkcijo, ki so jo soustvarili s tremi izmed trenutno najbolj vro─Źih in iskanih novih koreografskih imen v evropskem sodobnem plesu.
Z Guyjem Naderjem (Libanon) in Mario Campos (┼ápanija), koreografskim tandemom, ki ima sede┼ż v Barceloni so ustvarili delo Loop de Loop, z mad┼żarsko koreografinjo Adrienn H├│d, radikalno in prodorno ustanoviteljico odmevne skupine Hodworks, pa delo Pearl.
Gre za prelomno produkcijo v opusu skupine, saj v obeh predstavah skupina preiskuje skrajni rob in meje: v Loop de Loop plesalci do skrajnosti potiskajo meje tako svoje fizi─Źnosti kot osredoto─Źenosti in vzdr┼żljivosti. V Pearl pa se soo─Źajo s svojimi psiholo┼íkimi mejami, preizpra┼íujejo tabuje in ┬╗prepovedana┬ź ob─Źutja ter nas osvobajajo predsodkov.
Organizator: Center kulture Španski borci
Ve─Ź informacij: www.spanskiborci.si

Evropski teden ┼íporta v Osrednji knji┼żnici Celje

Lokacija:┬áOsrednja knji┼żnica Celje, Muzejski trg 1a, Celje
Opis:┬áV evropskem tednu ┼íporta bodo v vseh oddelkih Osrednje knji┼żnice Celje promovirali knji┼żni─Źno gradivo s ┼íportno vsebino.
Organizator: Osrednja knji┼żnica Celje
Ve─Ź informacij:
Andreja Videc
tel. 03/426 17 14
www.knjiznica-celje.si

Športna Kamra

Lokacija: Spletni portal Kamra
Opis: V evropskem tednu športa bodo na domoznanskem spletnem portalu Kamra izpostavili vsebine na temo športa.
Organizator: Osrednja knji┼żnica Celje
Ve─Ź informacij:
Robert O┼żura
tel. 03/426 17 14
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Celje)

Lokacija:┬áOsrednja knji┼żnica Celje
Opis:┬áV evropskem tednu ┼íporta organizirajo predstavitve portala s poudarkom na ┼íportnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem ┼íolajo─Źi se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorjem Robertom O┼żuro. Ponujajo mo┼żnost izvedbe v knji┼żnici ali v ┼íolah.
Organizator: Osrednja knji┼żnica Celje
Ve─Ź informacij:
Robert O┼żura
tel. 03/426 17 14
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Ljubljana)

Lokacija:┬áMestna knji┼żnica Ljubljana
Opis:┬áV evropskem tednu ┼íporta organizirajo predstavitve portala s poudarkom na ┼íportnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem ┼íolajo─Źi se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorico Anjo Tr┼ían Frkovi─ç. Ponujajo mo┼żnost izvedbe v knji┼żnici ali v ┼íolah.
Organizator: Mestna knji┼żnica Ljubljana
Ve─Ź informacij:
Anja Tršan Frković
tel. 01/600 13 43
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Murska Sobota)

Lokacija:┬áPokrajinska in ┼ítudijska knji┼żnica Murska Sobota
Opis:┬áV evropskem tednu ┼íporta organizirajo predstavitve portala s poudarkom na ┼íportnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem ┼íolajo─Źi se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorico Klaudijo Sedar. Ponujajo mo┼żnost izvedbe v knji┼żnici ali v ┼íolah.
Organizator: Pokrajinska in ┼ítudijska knji┼żnica Murska Sobota
Ve─Ź informacij:
Klaudija Sedar
tel. 02/530 81 14
www.kamra.si

Branje je za duha to, kar je telovadba za telo (razstava)

Lokacija:┬áMestna knji┼żnica Ljubljana, Knji┼żnica Jo┼żeta Mazovca, Zalo┼íka cesta 61, Ljubljana
Opis:┬áKnji┼żna razstava biografij ┼íportnikov in druge ┼íportne literature ter promocija knji┼żevnosti s temami iz ┼íporta in ┼íportne kulture. Vstop prost.
Organizator: Mestna knji┼żnica Ljubljana
Ve─Ź informacij:
tel. 01 308 54 00
moste@mklj.si
www.mklj.si

Zdrav duh v zdravem telesu. U─Źna ura telovadbe v narodni ┼íoli v Kraljevini Jugoslaviji leta 1932 (delavnica)

ÔĆ▓´ŞĆ┬á10:00 – 11:00
Lokacija: Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Opis:┬áTelovadba po sokolskem sistemu se je do leta 1932 imenovala telovadba in otro┼íke igre. ┼áolska telovadba se je povezovala s telovadbo v dru┼ítvih Sokola kraljevine Jugoslavije. Pri u─Źni uri bomo izvajali telesne vaje in igre po sokolskem sistemu: pravilna stoja telesa, nastop v vrstah ÔÇô po eden, dva, tri, ┼ítiri. Hoja in tekanje v vrsti. Okretanje na levo in desno. Proste vaje na mestu. Na koncu se bomo igrali razli─Źne dru┼żabne igre. Smoter: spretnost in gotovost v gibih, razvijanje odlo─Źnosti, samozavesti ter vzdr┼żevanje du┼íevnega in telesnega zdravja. Navajanje na dostojno in lepo vedenje.
Dogodek je primeren za organizirane skupine iz ┼íol, za u─Źence od 3. razreda dalje. Udele┼żba je brezpla─Źna. Udele┼żenci potrebujejo udobna obla─Źila in ustrezno obutev.
Organizator: Slovenski šolski muzej
Ve─Ź informacij: mateja.ribaric@guest.arnes.si

<< Prejšnji dan | Naslednji dan >>