Evropski teden športa 2017 – na kratko

Pred nami je Evropski teden športa, ki se prične v soboto, 23.  septembra. Zbrali smo nekaj najpomebnejših informacij, ki vas okoli tega utegnejo zanimati.

ZA KAJ GRE?
Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije za spodbujanje športa in telesne dejavnosti v Evropi. Leta 2017 bo organiziran tretjič. Na podlagi uspeha prvega evropskega tedna športa bodo v okviru tretje izdaje spet organizirane nove dejavnosti, prav tako pa se bodo nadgradile tiste, ki so že prinesle uspeh. Glavna tema kampanje ostaja „#BeActive“. Tema in njena pojavnost je enotna v vsej Evropi. Njen cilj pa je vse ljudi spodbuditi k telesni dejavnosti ne le med tednom športa, temveč vse leto.

ZAKAJ?
Šport in telesna dejavnost bistveno prispevata k dobremu počutju evropskih državljanov. Vendar trenutno telesna dejavnost ostaja na enaki ravni, v nekaterih državah pa se celo zmanjšuje. Odgovor na ta izziv je evropski teden športa. Pomanjkanje telesne dejavnosti negativno vpliva na družbo in zdravje ljudi, povzroča pa tudi gospodarske stroške. Poleg tega je šport lahko sredstvo za širjenje sporočila strpnosti in krepitev državljanstva po vsej Evropi. Spodbujanje vloge športa kot načina socialnega vključevanja bo pripomoglo k soočanju s trenutnimi izzivi v evropski družbi.

KDO?
Evropski teden športa je namenjen spodbujanju udeležbe v športu in telesni dejavnosti ter ozaveščanju o njunih številnih koristih. Teden športa je namenjen vsakomur – ne glede na starost, izobrazbo ali telesno pripravljenost. V njem naj bi sodelovali posamezniki, javni organi, športna gibanja, organizacije civilne družbe in zasebni sektor.

KDAJ?
Evropski teden športa 2017 bo potekal v septembru. Podobno kot prejšnje leto bo to resnično evropski dogodek, saj bodo dejavnosti potekale po vsej Evropi. Sodelujoče države bodo imele možnost, da v okviru svojega nacionalnega tedna športa med 23. in 30. septembrom  organizirajo dejavnosti in dogodke na nacionalni ravni.

KAKO?
Evropski teden športa je pobuda Evropske komisije. Teden športa se bo po Evropi izvajal zelo decentralizirano ter v tesnem sodelovanju z nacionalnimi koordinatorji in številnimi različnimi partnerji, ki izražajo odločno podporo. Evropski teden športa 2017 bo tudi tokrat razdeljen na tematske sklope: izobraževalno okolje, delovno okolje, šport na prostem, športni klubi in fitnes centri. Za vsako od teh okolij bodo organizirane številne pobude in dejavnosti na različnih ravneh (na ravni EU ter nacionalni, regionalni in lokalni ravni).

SODELUJTE TUDI VI!
Evropski teden športa je namenjen VAM!
Ne zamudite priložnosti za sodelovanje v drugem evropskem tednu športa. Čakajo vas številne dejavnosti ter dogodki po vsej Sloveniji in Evropi. Spremljajte našo spletno stran, ki je namenjana projektu, in izvedeli boste vse podrobnosti! #BeActive!