Ob začetku Evropskega tedna športa tudi 1. konferenca TAFISA Europe

Pretekli petek (16.9.) se je v Sloveniji začel Evropski teden športa, ki se bo zaključil 23. septembra z Olimpijskim festivalom – športno prireditvijo na Kongresnem trgu, ki mladim športnim navdušencem na enem mestu predstavlja vse kar šport ponuja.

V evropski teden športa pa smo v Sloveniji vstopili s TAFISA Europe konferenco, ki je v ljubljanskem Hotelu Lev potekala od petka, 16., do nedelje, 18. septembra. Olimpijski komite Slovenije in Športna unija Slovneije sta ob tej priložnosti gostila več kot 70 udeležencev iz 26-ih evropskih držav, ki so ves konec tedna razpravljali o trendih na področju športa za vse in primerih dobre prakse, s poudarkom na pomenu (mestnega) okolja kot platforme za razvoj »aktivnih mest«. Konferenca je potekala pod sloganom »Vzemimo si nazaj svoje ulice… vzemimo si svojo prihodnost.«

Gre za prvo konferenca te vrste, katere namen je tesnejše sodelovanje in povezovanje članov TAFISA Europe in drugih temu področju naklonjenih deležnikov v Evropi, kjer je vloga športa vedno bolj pomembna.

»Vsi zaključki, ki smo jih uspeli v teh dneh izoblikovati, skupaj z sorodnimi organizacijami na področju športa za vse, nam dajejo nove priložnosti in obveznosti, da v prihodnje dejansko lahko na tem področju naredimo velike spremembe tudi v mestih, da približamo šport ljudem,« je o vlogi konference svoje misli strnil Patrik Peroša, podpredsednika Športne unije Slovenije, ene od gostiteljic dogodka.

Sloganu #beactive, ki povezuje aktivnosti v okviru evropskega tedna športa, so sledili tudi organizatoji konference. Skupaj s Fitnes zvezo Slovenije so zagotovili priložnost za gibanje vsem udeležencem. Aktivni odmor je ponujal street work out poligon skupaj s trenerji fitnesa, gostje iz Nizozemske pa so predstavljali igro Shuffleboard. V okviru vodenega ogleda prestolnice, je bila organizirana prestavitev tradicionalne igre Pandolo, v kateri se je pod vodstvom ekipe Zveze društev igre pandolo v Sloveniji lahko preiskusil sleherni udeleženec TAFISA Europe konference.

»Lahko rečem, da sem precej zadovoljen, saj je ta konferenca ena od najboj pomembnih rezultatov našega sodelovanja s TAFISO. Gre za nov korak pri razvoju v sodelovanju evropskih organizacij na področju športa za vse,« je ob otvoritvi konference dejal mag. Janez Sodržnik, prvi podpredsednik OKS-ZŠZ, eden najbolj zaslužnih, da je bila konferenca zaupana ravno Ljubljani.

Nenazadnje, oba organizatorja in TAFISA Europe so ob zaljučku podpisali tudi deklaracija o povezovanji in aktivnostih do Evropske komisije, ko gre za to področje. »Verjememo, da bomo v prihodnje še uspešnejši in bomo učinkovito sledili cilju, da bo naša organizacija v tej regiji vodilna na področju športa za vse,« je ob podpisu dejal Sodržnik.

»Zelo sem navdušen nad srečanjem v Ljubljani, prvi TAFISA Europe konferenci. Neverjetno je, da se je konference udeležilo 26 držav iz Evrope, pa tudi Rusije in Ukrajine,« pa so bile sklepne besede Petra Barendse, predsednika TAFISA Eupore, ob koncu konefence v nedeljo.

 

fevz1952

Ob uradni otvoritvi konference je prisotne nagovorila tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport, dr. Maja Makovec Brenčič

 

fevz2281

Udeleženci so se seznanili in se preizkusili v Pandolu, tradicionalni slovenski igri, ki jo je zanje organizirala Zveza društev igre pandolo v Sloveniji.