Ob evropskem tednu športa tudi UMETNOST, ŠPORT IN DEDIŠČINA, razstava

Od 26. 9. do 14. 10. 2017 od 10.00 do 18.00, Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana

Organizatorji: Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport RS (Direktorat za šport in Urad za razvoj izobraževanja), Zavod RS za šolstvo, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez in Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani. Izvršni producent: Zavod EN-KNAP. Kontakt: Katja Gabrijelčič, Zavod EN-KNAP: katja.gabrijelcic@en-knap.com.

 

Na panojski razstavi bodo svoje športne zbirke in umetniške zbirke, ki se navezujejo na tematiko športa, predstavili: Slovenski šolski muzej, Narodni muzej Slovenije, Loški muzej Škofja Loka, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Muzej narodne osvoboditve Maribor, Tehniški muzej Slovenije, Muzej Ribnica, Moderna galerija, Slovenski gledališki inštitut – Gledališki muzej, Zavod Planica (Muzej športa), Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani, Zgodovinski arhiv Celje ter Osrednja knjižnica Celje (spletni portal Kamra).

Večji del razstave bo namenjen zgodovini in razvoju športa na Slovenskem – izvedeli bomo npr., kakšni so bili začetki telovadbe in telesne vzgoje na Slovenskem, o telesni vzgoji v šolstvu, o izdelovanju telovadnega orodja in opreme v ribniškem JOR-u in pozneje v begunjskem Elanu, o primerih slovenskega športnega oblikovanja, kako se je razvijalo smučanje na Pohorju (Zlata lisica) in kolesarjenje v Mariboru, o zgodovini športa v Škofji Loki, spoznali bomo nekatere pozabljene pomembne osebnosti, kot sta npr. Viktor Murnik in Rudolf Cvetko, ter športnike – olimpijce in klube – npr. ASK Primorje. Na primeru Zgodovinskega arhiva Celje bo predstavljeno bogastvo dokumentov, ki jih o športu hranijo arhivi po Sloveniji, spoznali pa bomo tudi športne vsebine na spletnem portalu Kamra.

Posebnost razstave bo povezovanje športa in umetnosti – spoznali bomo, kako so s športom tesno povezani tudi arhitektura in oblikovanje, vizualna umetnost ter gledališče.

Z razstavo želimo obiskovalce seznaniti, da so umetnost, šport in dediščina pomembni gradniki celostnega razvoja posameznika in družbe kot celote. Razstava sledi ciljem medresorskega nacionalnega projekta Umetnost, šport in dediščina, s katerim želimo kreativno povezati področja in spodbuditi nova kreativna partnerstva ter hkrati opozoriti, da ima tudi šport bogato dediščino, ki ji je treba nameniti pozornost.

Na ogled vabimo strokovne delavce v vzgoji in izobraževanju, kulturi, športne pedagoge iz športnih ustanov, organizirane skupine otrok/učencev/dijakov iz vzgojno-izobraževalnih zavodov ter širšo javnost (družine z otroki, organizirane skupine otrok in mladih iz športnih in drugih klubov …).

Za obiskovalce bomo pripravili različne brezplačne spremljajoče pedagoške dejavnosti (vodenje po razstavi, delavnice, pogovori, predavanja, predstavitve …). Program dogodkov bo objavljen do konca avgusta na http://www.kulturnibazar.si/umetnost-sport-in-dediscina/ 

Naslovna fotografija: Prizor kegljanja  z devetimi keglji, kopija freske Sv. Nedelja, 1455–1460, hrani Loški muzej Škofja Loka