Z nacionalnim praznikom, Dnevom slovenskega športa, smo vstopili v Evropski teden športa

Več tisoč otrok, starejših in evropskih gostov je dan slovenskega športa obeležilo kot mu pritiče – športno.

 

Olimpijski komite Slovenije-Združenje športnih zvez je skupaj z nacionalnimi panožnimi športnimi zvezami pripravil predstavitev več kot 30 različnih športov, ki so jih obiskovalci lahko preiskusili brezplačno. Fakulteta za šport je ponujala brezplačne meritve telesnih zmogljivosti iz programa SLOfit odrasli, nasvete za zdrav življenjski slog pa so v okviru nacionalnega programa Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj delili strokovnjaki ZD Ljubljana.

Športno dogajanje v parku Tivoli se je pričel ob 9. uri z nagovori visokih gostov: predsednika OKS-ZŠZ Bogdana Gabrovca, podžupana Mestne občine Ljubljana Dejana Crneka, ministrice dr. Simone Kustec in evropske komisarke Mariye Gabriel, nadaljeval pa s športnim dogajanjem za vse generacije. Izjemno športno dopoldne je popestril eden od vrhuncev današnjega dogajanja – Predsednikov tek, simboličen tek pod pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenija Boruta Pahorja, ki so ga točno opoldne odtekli mladi športni navdušenci. Startni strel je naznanil olimpionik in eden najuspešnejših slovenskih športnikov Miroslav Cerar.

»Hvala Slovenija. S svojim odnosom do športa in razglasitve državnega praznika ste vzor vsej Evropi in svetu, kamor pošiljate močno sporočilo, da nas šport navdihuje in povezuje,« je v svojem pozdravnem nagovoru poudarila Mariya Gabriel, evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mladino. Hkrati je izpostavila močno simbolno noto, da dan slovenskega športa praznujemo ravno na dan začetka Evropskega tedna športa, evropske iniciative, ki spodbuja k redni telesni dejavnosti.

Slovenci smo športen narod. Na lestvici športno aktivnega prebivalstva smo v Evropi na četrtem mestu, takoj za Dansko, Švedsko in Finsko (podatki Eurobarometer, 2017). Smo srčni navijači in imamo številne vrhunske športnike v samem svetovnem vrhu. Bilo je le vprašanje časa, kdaj bo tudi slovenski šport dobil svoj državni praznik. In dobil ga je. Lansko leto 23. septembra smo ga prvič praznovali in hitro se je vtisnil v srca vseh Slovensk in Slovencev.

»Izjemno ponosen sem na dosežke slovenskih vrhunskih športnikov, še bolj pa me veseli slika, ki jo danes kaže prestolnica, vse slovenske šole in vrtci, polna igrišča in športne dvorane. Ob pobudi smo želeli, da bi dan slovenskega športa praznoval sleherni med nami in to nam je odlično uspelo,« se je predsednik OKS-ZŠZ Bogdan Gabrovec veselil dejstva, da je na plodna tla padla tudi pobuda, da vrtci in šole dan slovenskega športa obeležijo s šolskim športnim dnevom.

Del dogajanja ob praznovanju dneva slovenskega športa se je iz parka Tivoli preselil v prostore Predsedniške palače. V imenu predsednika republike, ki se mudi na zasedanju Generalne skupščine Organizacije združenih narodov (OZN) v New Yorku, je na slovesnosti ob državnem prazniku v Predsedniški palači zbrane nagovoril Miroslav Cerar, slovenski olimpionik in vodja olimpijske reprezentance Slovenije Tokio 2020. Pred slovesnostjo so na ploščadi pred palačo otvorili posebno razstavo Dan slovenskega športa, ki je bila na ogled na ta praznični dan.

S tem pa se današnje praznično dogajanje še ni zaključeno. Na Blejski promenadi bo ob 19. uri potekala državna proslava ob dnevu slovenskega športa in uradna otvoritev Evropskega tedna športa, ki ga gosti Slovenija kot predsedujoča Svetu EU.

Evropski teden športa bo po vsej Evropi potekal od 23. do 30. septembra. Koledar aktivnosti, ki potekajo v Sloveniji, je na voljo na spletni strani https://ewos.olympic.si/#events.