Športajmo in berimo za zdrav duh v zdravem telesu

V letošnjem letu je Mariborska knjižnica nosilka nacionalnega medresorskega programa za spodbujanje branja med mladimi športniki, ki ga Olimpijski komite Slovenije predstavlja pod imenom #športajmoinberimo.

V programu sodelujejo tudi Mestna knjižnica Kranj, Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto ter Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota. Program ima izhodišča v Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019-2030, ki jo je vlada sprejela decembra 2019.  Program je oblikovan v sodelovanju med Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport RS, Zavodom RS za šolstvo, Javno agencijo za knjigo in Olimpijskim komitejem Slovenije.

Vodilo programa je povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi. Mladim športnikom želimo s tem programom predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig in branja kot tehniko treniranja možganov napredujejo tudi kot športniki. S tem programom želimo vplivati na njihov odnos do branja ter širiti védenje, da je bralna pismenost temeljna zmožnost za pridobivanje in ustvarjanje novega znanja v njihovem osebnem in športnem življenju. Letos se bo program #športajmoinberimo odvijal na petih lokacijah, in sicer v Kopru, Kranju, Murski Soboti, Mariboru in Novem mestu.

V petek, 17.9.2021 je bil dogodek organizirana v Murski Soboti. Na dogodku so sodelovali mladi športniki iz športnih oddelkov Gimnazije Murska Sobota ter trije vrhunski športniki Žiga Kous, Sašo Popovič in Anja Valant Velepec.

V torek, 14.9.2021 je bil v Kranju izveden drugi dogodek v sklopu medresorskega programa Športajmo in berimo.Na dogodku so sodelovali mladi športniki iz športnih oddelkov Gimnazije Kranj ter trije vrhunski športniki Peter Prevc, Marcel Rodman in Mia Kramp

V petek, 10.9.2021 pa je bil v Kopru izveden letos prvi dogodek iz medresorskega programa Športajmo in berimo.
Na dogodku so sodelovali mladi športniki iz Gimnazije Koper ter trije vrhunski športniki Tina Mrak, Anja Klinar in Darko Đurić.

Druženje je bilo namenjeno izmenjavi izkušenj vrhunskih športnikov o pripravah na tekmovanja, pomenu izobraževanja in njihovih izkušnjah z branjem.
S programom namreč sledimo nacionalni iniciativi za večanje bralne pismenosti med mladimi. Za mlade športnike je branje lahko zelo koristno in tudi zanimivo, še posebej ob izboru ustrezne literature.