Pobuda Evropske komisije: »Evropski teden športa« se širi izven meja Evropske unije

V ponedeljek, 19.4.2021 je prek spleta potekal seminar namenjen Evropskemu tednu športa. Pobuda, že sedmo leto zapored uspešno spodbuja državljane Evrope k telesni dejavnosti in ukvarjanju s športom ter zdravemu življenjskemu slogu.

Geslo #Bodiaktiven je v vseh teh letih nagovorilo in prepričalo že veliko ljudi, da vsakodnevno gibanje lahko bistveno pripeva k izboljšanju kakovosti njihovega življena.

V letu 2021 se Evropskem tednu športa pridružujejo tudi države, ki z Evropsko unijo sodelujejo v vzhodnem partnerstvu in države zahodnega baklana.

Na seminarju je kot glavna govornica sodelovala Evropska komisarka za izobraževanje, kulturo, mladino in šport, Mariya Gabriel.

Na okrogli mizi z naslovom: Kako pritegniti mlade k ukvarjanju s športom in sprejemanju zdravega načina življenja v »novi situaciji«? so se v razpravo vključili številni mladi iz omenjenih držav, ki so predstavili svoje poglede in razmišljanja o teh izzivih. Prisotne je nagovoril tudi Predsednik olimpijskega komiteja Ukrajine in Olimpionik Sergey Bubka; poudaril je pomen pobude in predstavil, kako spodbujajo h gibanju in ukvarjanju s športom mlade v njegovi državi.

V svetovalni skupini, ki je sodelovala na seminarju je predstavnik Slovenije, Luka Živič predstavil nekaj načrtovanih aktivnosti za čas predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije v drugi polovici leta 2021.

Luka Živič je svetovalec za področja izobraževanja, mladine in športa pri stalnem predstavništvu Slovenije v Evropski uniji.