Olimpijske igre v središču prestolnice

Konec tedna je Kongresni trg v Ljubljani preplavil olimpijski duh. 39 športnih izzivov, ki so jih za otroke in mlade pripravile nacionalne panožne športne zveze in sponzorji OKS, je v prestolnico privabilo številne družine. Skoraj 2.000 otrok je lahko preiskusilo 37 različnih športov, hkrati pa so dokazali, da jih s pestrim programom ni težko odvrniti od malih zaslonov in elektronskih naprav. Za svoj športni zagon, opravljenih vsaj 30 športnih izzivov, so bili nagrajeni – okrog vratu so prejeli pravo Foksijevo medaljo.

Olimpijski festival je že tradicionalna prireditev, ki poteka v času Evropskega tedna športa in je eden največjih športnih dogodkov za otroke v Sloveniji. Tudi letošnji, šesti po vrsti, ni razočaral. Pester športni in spremljevalni program je potekal v soboto in nedeljo. Program športnih izzivov pa je popestril ognjeni šov žonglerske skupine Čupakabra, nastopi mladih plesalcev v show dancu, breakingu in cheerleadingu ter seveda pogovori z vrhunskimi športniki, olimpijci, ki so nas konec tedna obiskali v Ljubljani.

V soboto otvoritev z dobitnikom treh olimpijskih odličij, deskarjem Žanom Koširjem

Kot se za vsak eminentni športni dogodek spodobi, je v soboto zjutraj zaigrala himna, tokrat olimpijska. Olimpijski festival je z olimpijskim protokolom in prižigom olimpijskega ognja otvoril dobitnik treh olimpijskih odličij, deskar Žan Košir, ki je ob podpori Alpskega mleka oba dneva aktivno skrbel, da so otroci spoznali tudi njegov šport – deskanje na snegu. Kljub soncu in toplemu jesenskemu vremenu, so na deskarskem poligonu z umetno maso, najmlajši lahko naredili prve zavoje.

Letošnji Olimpijski festival tudi priložnost, da so športniki prišli v stik s svojimi mladimi navijači

Olimpijka Maruša Mišmaš, na olimpijskih igrah v Tokiu 6. v teku na 3.000 m z ovirami, je vsem mladim dala pomemben nasvet: »Mladim bi svetovala naj na začetku ne pretiravajo, naj predvsem uživajo v svojem športu, naj jih spoznajo čim več in si izberejo tistega, v katerem se najbolje počutijo. Predvsem pa je pomembno, da se naučijo športnega in zdravega načina življenja, kar jim bo koristilo celo življenje.« Vesela je bila številnih čestitk in priložnost, da se je srečala s svojimi mladimi navijači, ki jih na tribunah v Tokiu letos ni bilo. Pripravila jim je tudi poseben SKB atletski izziv ter jih nagradila s praktičnimi darilci SKB banke, ki Marušo Mišmaš že vrsto let podpira kot njen osebni sponzor.

Vrhunski športnik Anej Doplihar, parakolesar in udeleženec paralimpijskih iger v Tokiu, je obiskovalcem predstavil posebnosti parakolesarstva. Šport je tudi pomembno sredstvo vključevanja, zato OKS-ZŠZ na Olimpijskem festivalu v sodelovanju s Paralimpijskim komitejem Slovenije otrokom ponuja priložnost, da se preiskusijo tudi v paralimpijskih športih.

 Športno energijo nadgradili s skrbjo za planet

Narava je izredno pomembno okolje za športno udejstvovanje, zato OKS-ZŠZ skupaj s Coca-Colo nadaljuje prizadevanja na področju trajnostnega razvoja. Tako kot na dogodkih slovenske bakle pred olimpijskimi igrami v Tokiu sta oba partnerja tudi na Olimpijskem festivalu združila moči za ustvarjanje bolj zdravega okolja brez odpadkov ter športno energijo nadgradila s skrbjo za planet. S pobudo Recikliraj me. Podari mi novo življenje. sta pozivala udeležence, da prazne plastenke in pločevinke po uporabi pravilno odložijo in naredijo prvi korak do recikliranja. Partner pobude je tudi družba Slopak, ki skrbi za ustrezno ravnanje z zbrano odpadno embalažo, kar ji omogoča pot v novo življenje.

Olimpijski festival je odlična priložnost, kjer se otroci in mladi lahko spoznajo s številnimi športi in se srečajo tudi s svojimi vzorniki, vrhunskimi športniki. Tako OKS-ZŠZ kot strokovnjaki panožnih zvez so zadovoljni z radovednostjo mladih in z zanimanjem, da spoznajo čim več različnih športov. V teh časih je šport še kako pomembna protiutež današnjega vsakdana.