Športajmo in berimo v Mariboru

Ko govorimo o športu, vsi najprej pomislimo predvsem na gibanje samo. A je zdrav,  športni življenjski slog veliko več kot samo gibanje telesa. Je stanje celotnega duha. Zato se odlično prepleta in povezuje tudi s kulturo.

Športajmo in berimo

torek, 28. september 2021

⏲ od 10:30 naprej, Lokacija: Lutkovno gledališče Maribor, Maribor

 

Skoraj ga ni uspešnega športnika, ki ne bi imel v svojem življenju pomembne knjige, ki ga je pomagala zgraditi v celovito osebnost. V okviru projekta »Športajmo in berimo« šport povezujejo s kulturo branja.

Program #športajmoinberimo prinaša pet dogodkov, srečanj vrhunskih športnikov z mladimi perspektivnimi športniki. Teh pet dogodkov poteka v sodelovanju z Ministrstvom za kulturo in s petimi slovenskimi splošnimi knjižnicami, in sicer v Kopru, Kranju, Murski Soboti, Mariboru in Novem mestu.

V Evropskem tednu športa nas čakata še dva od petih dogodkov, in sicer v Mariboru in Novem mestu. V torek, 28. septembra bomo v Mariboru, kjer bodo mladim športnikom in športnicam spregovorili Petra Majdič, Simon Hočevar in Luka Žvižej. V Novem mestu pa  bodo v četrtek, 30. septembra mlade športnike nagovorili Uroš Zorman, Andrej Miklavc in Primož Kobe.

Srečanje v Mariboru bo izvedeno v organizaciji Mariborske knjižnice, a na lokaciji Lutkovnega gledališča Maribor. Srečanje je odprtega tipa z izpolnjevanjem trenutno veljavnih epidemioloških ukrepov. Vabljeni gostje prihajajo iz vrst vrhunskih slovenskih športnikov in olimpijcev. Namen projekta je spodbujanje mladih športnikov in športnic k splošni bralni kulturi.

Ciljna skupina nacionalnega medresorskega programa za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami so mladostniki med 15. in 19. letom starosti, ki večino svojega prostega časa namenijo športu. Po javno dostopnih podatkih o kategoriziranih športnikih v Sloveniji predstavlja ta ciljna skupina 56,97 % vseh kategoriziranih športnikov. Vseh kategoriziranih športnikov je 7.084, od tega jih v to starostno skupino sodi 4.036

Nacionalni medresorski program za spodbujanje branja med mladimi športniki in športnicami ima izhodišča v Nacionalni strategiji za razvoj bralne pismenosti za obdobje 2019 – 2030, ki jo je vlada RS sprejela decembra 2019,  in v Strokovnih priporočilih in standardih za splošne knjižnice iz leta 2018. Program podpira in promovira Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, saj tako želi aktivno vplivati na oblikovanje okolja, ki bo naklonjeno izgradnji dvojne kariere vrhunskih športnikov in športnic, hkrati pa pomagalo tudi tistim mladim, ki morda na športni poti ne bodo prišli do vrhunskih rezultatov, a bodo večino prostega časa v  mladosti namenili športu.

Program #športajmoinberimo je oblikovan v sodelovanju med Ministrstvom za kulturo RS, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport RS, Zavodom RS za šolstvo, Centrom za spodbujane bralne pismenosti Mariborske knjižnice, Javno agencijo za knjigo RS in Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez ter prinaša v obdobju od oktobra do maja tudi knjižna priporočila: »Kaj brati, da diši po športu?« Slednja so dostopna na spletni strani OKS, knjižnic in tudi v reviji Bukla.

Več informacij: www.mb.sik.si