Evropski teden športa – dan s športniki invalidi

V času Evropskega tedna športa je, zdaj že tradicionalno, en dan namenjen druženju s parašportiki in njihovimi trenerji.

Dan s parašportniki se bo letos odvil v ponedeljek 27. septembra med 16:00 in 19:00 uro na ploščadi pred športno dvorano v Mengšu.

Športniki invalidi bodo predstavili nekatere izmed pri nas bolj razširjenih paralimpijskih športov. Predstavili bodo paraatletiko, paraples, paranamizni tenis, paralokostrelstvo ter hokej na električnih vozičkih. V vseh športih se boste lahko tudi preizkusili in poklepetali tako s športniki invalidi, kot njihovimi trenerji.

Poseben gost pa bo parastrelec dobitnik štirih paralimpijskih medalj Franc Gorazd Tiršek. Dve izmed medalj, srebrno in bronasto, je osvojil na letošnjih igrah v Tokiu.

Svojo udeležbo sta potrdila tudi župana občin Mengeš in Domžale in napovedala medobčinski dvoboj v namiznem tenisu.

Ukvarjanje s športom je velikega pomena tudi za ljudi z različnimi telesnimi pomanjkljivostmi ali posebnostmi. Redna telesna aktivnost invalidnim osebam, še bolj kot ostalim, dvigne kvaliteto njihovega življenja. Dan s paralimpijci je odlična priložnost za vse oisebe z oviranostmi, ki se želijo ukvarjati s športom, da na enem mestu preizkusijo več različnih športov. Je pa to tudi odlična priložnost za spoznavanje kako različni smo si ljudje, kako različne so naše potrebe in kako je za vse nas redna telesna aktivnost velikega pomena.

Obiskovalci se lahko ob preizkušanju paralimpijskih športov sproščeno zabavajo in se hkrati povsem resno malo bolj vživijo v posebnosti in potrebe športnega življenja invalidnih oseb.

Organizator dogodka je Zveza za šport invalidov Slovenije – Paralimpijski komite Slovenije v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije.