Šport in kulturna dediščina

V letu 2022 bodo v sklopu Evropskega tedna športa potekale tudi aktivnosti, ki so povezane s športom in kulturno dediščino. Šport predstavlja pomemben del kulturne dediščine v Sloveniji. Vsebine pa se v veliki meri navezujejo tudi na športne zbirke in razstave.

S pobudo Evropski teden športa, želimo spodbuditi prebivalstvo predvsem k redni telesni dejavnosti. Mnogokrat k spodbudi in aktivaciji prispevajo pozitivni zgledi in vzorniki. Športne zbirke in razstave vsekakor predstavljajo izjemne športnice in športnike, velike športne prireditve pri nas in v tujini in tudi spomnim, kako je bil šport organiziran v preteklih obdobjih.

Razstave in zbirke smo v letošnjem letu povezali s športnimi in gibalnimi dejavnostmi v okviru Evropskega tedna športa. V izbranih terminih si boste lahko ogledali zbirke in se tudi športno udejstvovali. Vsekakor pa velja povabilo, da si v muzejih, ki predstavljajo stalne ali začasne športne razstave, le-te lahko ogledate tudi izven obdobja Evropskega tedna športa.

V program Šport in kulturna dediščina smo v letu 2022 vključili sledeče muzeje in dogodke:

Slovenski šolski muzej in muzej športa

Plečnikov trg 1, 1000 Ljubljana

www.solskimuzej.si

Slovenski šolski muzej so leta 1898 ustanovili slovenski učitelji. Vseskozi opravlja muzejsko dejavnost na področju izobraževanja in vzgoje. V letošnjem letu je bila odprta nova stalna razstava o zgodovini šolstva in vzgoje na Slovenskem z naslovom Šola je zakon!. Osnovni arhitekturno-oblikovni koncept razstavne postavitve temelji na veliki črni šolski tabli, nasproti katere je dolga šolska klop. A tabla ni navadna tabla, temveč se iz nje kot pri kakšni čudežni omarici odpirajo lopute, vratca in predali, v katerih se skrivajo zgodbe, slike, dokumenti in predmeti. Slovenski šolski muzej je danes v javnosti najbolj poznan po starih učnih urah, najbolj priljubljenem muzejskem programu. Udeležba na učni uri obiskovalcem omogoča, da neposredno začutijo nekdanjo šolo in jo tako lahko primerjajo z današnjo. Med več kot desetimi različnimi vsebinami učnih ur je tudi Telovadba iz leta 1932, pri kateri se telesne vaje in igre izvajajo po sokolskem vzoru.

1. februarja 2022 je začel v okviru Slovenskega šolskega muzeja delovati tudi leta 2000 ustanovljen muzej športa. Njegovo poslanstvo je zbiranje, hranjenje, proučevanje in razstavljanje muzejskih predmetov ter gradiva s področja dediščine telesne kulture na Slovenskem in slovenskega športa. Letošnjo jesen bo v muzejskih prostorih Slovenskega šolskega muzeja na Plečnikovem trgu 1 odprta občasna razstava, na kateri bo muzej športa predstavil svojo dosedanjo pot, zbrane muzejske predmete in gradivo o zgodovini slovenskega športa ter načrte o skrbi za športno dediščino v prihodnje. Razstavo si bo mogoče ogledati do konca šolskega leta 2022/2023.

V sklopu programa Šport in kulturna dediščina, bomo, na državni praznik Dan slovenskega športa, vsem obiskovalcem festivala na Kongresnem trgu ob predložitvi brošure omogočili brezplačen ogled Slovenskega šolskega muzeja na Plečnikovem trgu 1.  poleg stalne razstave o zgodovini šolstva in vzgoje bo na ogled tudi manjša občasna razstava o telovadbi v šoli. Udeležencem festivala bomo na Kongresnem trgu v Ljubljani predstavili tudi učno uro telovadbo iz leta 1932.

Muzej novejše zgodovine Slovenije

Celovška cesta 23, 1000 Ljubljana

www.muzej-nz.si

Muzej novejše zgodovine Slovenije v drugi polovici leta 2022 stopa v čevlje slovenskih športnic in športnikov, paraolimpijk in paraolimpijcev ter športnih reprezentanc. V sodelovanju z njimi smo pripravili razstavo, ki bo obiskovalce popeljala v svet največjih slovenskih športnih uspehov. Tistih nepozabnih trenutkov, ob katerih smo ponos začutili tudi športni navdušenci, ki smo dogodke spremljali preko malih ekranov.

Športno obarvana razstava ponuja pregled nekaterih največjih imen slovenske športne zgodovine 21. stoletja. Poleg predstavitve športnikov in športnic in odmevnih ekipnih uspehov slovenskih reprezentanc razstava ponuja še pogled  na različne telovadne rekvizite, njihovo športno opremo ter oblačila iz različnih tekmovanj. V razstavo bodo vključene tudi interaktivne vsebine, ki bodo obiskovalcem omogočile avtentično izkušnjo, jih spodbujale k raziskovanju in igranju vlog. Tako se bodo lahko oblekli v kimono ali kombinezon smučarskega skakalca, primerjali svoj skok v daljino z uspešnimi športniki, preizkusili svoje telovadne spretnosti na mini bradlji ali pa se preizkusili na mini športnem poligonu.

V sklopu programa Šport in kulturna dediščina, bodo posebni dogodki potekali v četrtek, 29. septembra, ko bomo za udeležence predstavili razstavo, izvedli olimpijske športne izzive in prikazali otvoritveno slovesnost olimpijskih iger.

SLOVENSKI SMUČARSKI MUZEJ V TRŽIŠKEM MUZEJU

Muzejska 11, 4290 Tržič

www.trziski-muzej.si

Tržič je ena izmed zibelk športnega smučanja na Slovenskem, leta 2014 je tu odprl vrata Slovenski smučarski muzej.

Sodobna muzejska razstava prikazuje razvoj smučanja od pradavnine do današnjih dni. Razstavljene so številne smuči, od bloških do najsodobnejših, ob njih pa tudi preostala oprema: smučarske palice, čevlji in oblačila. Prikazan je način izdelave smuči na star način, v kolarskih delavnicah.

Del zbirke je posvečen začetku in razvoju smučanja v Tržiču, s predstavitvijo tržiških šampionov od prvega zlatega obdobja do Jožeta Šlibarja, Andreja Jermana, Andreje Grašič Koblar, Davida Ahačiča in drugih. Slalom slavnih je posvečen našim najboljšim alpskim smučarkam in smučarjem, ki so dosegali največje dosežke na velikih tekmovanjih.

Posebno mesto na razstavi imajo naši največji slovenski šampioni Bojan Križaj, Mateja Svet in Žan Košir.

Za vse ljubitelje smučanja!

V sklopu pobude Šport in kulturna dediščina, bodo posebni dogodki potekali v četrtek, 6. oktobra, ko bomo za udeležence predstavili razstavo, izvedli olimpijske športne izzive in prikazali otvoritveno slovesnost olimpijskih iger.

Slovenski planinski muzej

Triglavska cesta 49, 4281 Mojstrana

www.planinskimuzej.si

V Slovenskem planinskem muzeju si podajata roke preteklost in sedanjost. Bogata zbirka predmetov s pestro zgodovinsko pripovedjo, raznolikost fotografskega in arhivskega gradiva ter obsežna strokovna knjižnica vam nudijo vpogled v množičnost in pomembnost planinske dejavnosti v slovenskem prostoru. Zbrane predmete, dokumente, fotografije, dogodke, pojave in pripovedi smo vtkali v zgodbo o zgodovinskem razvoju planinske dejavnosti na Slovenskem. Z današnjim časom smo jo povezali s sodobnimi avdio-vizualnimi pripomočki in z zabavnimi dopolnitvami posameznih vsebinskih sklopov. Uvodni film Svetlobe gora prikazuje lepote slovenske pokrajine  in zbuja zavedanje o raznolikosti in bogastvu naravne, kulturne in zgodovinske dediščine našega vzpetega sveta. Film je hkrati tudi povabilo v muzej in naš gorski svet. Razstava je delno prilagojena slepim in slabovidnim in jo dopolnjujemo s pestrim programom pedagoških delavnic, občasnimi razstavami in s številnimi dogodki. Stalno razstavo Slovenskega planinskega muzeja spremljajo občasne razstave, ki vsebinsko dopolnjujejo in bogatijo obstoječo razstavo.

V času Evropskega tedna športa bo predstavljena tudi razstava o športnem plezanju, ki prikazuje športno plezanje, njegov razvoj v Sloveniji od začetkov do osvojene olimpijske kolajne Janje Garnbret. Pričenja se z uvodom, kjer je s pomočjo sheme prikazano, kam je v okviru plezanja umeščeno športno plezanje, obenem pa pojasnjuje, kateri del je prikazan v okviru razstave.

Posebno za projekt Šport in kulturna dediščina bomo v našem muzeju 7. 10 .2022 pripravili za naše najmlajše pedagoško delavnico z naslovom: Olimpijska kolajna!

Tehniški muzej Slovenije

Bistra 6, 1353 Borovnica

www.tms.si

Tehniški muzej Slovenije predstavlja razstavo z nazivom Tehnika za šport. To je občasna razstava, kjer razstavljamo športne pripomočke, nekdaj aktivnih/delujočih in aktualnih, slovenskih proizvajalcev. Razstava je razdeljena na pet sklopov: Kopno, Voda, Zrak, Ogenj in Materiali z dodanim Otroškim kotičkom. Večina športnih pripomočkov je uvrščena med prve tri. Znotraj posameznega sklopa smo pripomočke razdelili po posamičnih športnih (npr. tek na smučeh, gorsko kolesarstvo, rolkanje, športno plezanje, jadralno padalstvo, potapljanje, kajakaštvo …) V sklopu Ogenj smo želeli predstaviti pomembnost laboratorijskih raziskav in intelektualne lastnine; brez idej in preizkušanj ni kvalitetnega izdelka. V sklopu Materiali pa smo predstavili naravne in umetne materiale iz katerih so pripomočki izdelani ter posebno opremo izdelano po naročilu za točno določen namen ali kakšen bolj eksotičen šport (npr. transportne sani iz karbona za prečenje snežnih prostranstev, Slatnarjev skeleton , trismučnik Hillstrike kot zimski nadomestek gorskega kolesarstva).

V otroškem kotičku predstavljamo športno opremo narejeno za otroke, ki od proizvajalcev zahteva posebno skrb in pozornost.

Na razstavi si lahko ogledate 60 slovenskih proizvajalcev od Planike, Monta, Prijona, Roga, Dalya do Slatnarja, Phoenix Fly, MR & CO, Proteus Carbona itd.

V sklopu pobude Šport in kulturna dediščina, bodo posebni dogodki potekali v nedeljo, 9. oktobra, ko bomo za udeležence predstavili razstavo, izvedli olimpijske športne izzive in prikazali otvoritveno slovesnost olimpijskih iger.