Naj konec Evropskega tedna športa ne pomeni konec aktivnosti

Za nami je Evropski teden športa, ki ga v Sloveniji med 23. in 30. septembrom obeležujemo že od leta 2015. Čeprav nam je slabo vreme na začetku prekrižalo načrte in smo morali aktivnosti ob Dnevu slovenskega športa prestaviti, so sončno nadaljevanje tedna zaznamovale številne aktivnosti po vsej Sloveniji. Naj konec Evropskega tedna športa ne pomeni konec aktivnosti, ampak naj bo motivacija in dober zgled za športno udejstvovanje vsak dan v letu.

V nadaljevanju se spominjamo nekaj osrednjih aktivnosti, ki so zaznamovale letošnji #EWoS. Za uvod v delovni teden je bil v ponedeljek na sporedu 10-minutni z aktivni odmor na delovnem mestu, ki je preko zoom povezave združil več kot 150 zaposlenih po vseh Sloveniji. Od torka do četrtka so v ljubljanskem Cankarjevem domu potekale telesne meritve za posameznike v tretjem življenjskem obdobju, ki jim je bil na voljo tudi brezplačen posvet s strokovnjaki.
Slovenski planinski muzej v Mojstrani je v sredo lokalno mladino popeljal skozi razstavo Šport in kulturna dediščina, v četrtek pa smo na konferenci “Več se gibam, manj sedim, dobro spim. Trajnostni vidiki” razpravljali o nujnosti preprečevanja sedentarnega načina življenja in promociji telesne dejavnosti v različnih življenjskih okoljih in obdobjih. V petek so bili v ospredju slovenski parašportniki, ki so parašportne panoge predstavili mladim na Osnovni šoli Vič. Otroci so se lahko preizkusili v odbojki sede, paranamiznem tenisu, bocci, golbalu in curlingu na vozičkih. Zadnji dan v sklopu Evropskega tedna športa in zadnji septembrski dan smo bili ponovno aktivni širom po Sloveniji in sicer na jeklenih poligonih, kjer so strokovnjaki na kar 19 lokacijah vodili vadbo na prostem.

Čeprav je #EWoS za nami, nas še vedno čaka težko pričakovani Olimpijski festival, ki je bil zaradi slabega vremena prestavljen na prvi oktobrski vikend, torej 7. in 8. oktober. Na njem bo naš lisjak Foksi skupaj s številnimi NPŠZ-ji in partnerji otrokom predstavil več kot 40 športnih panog. Program pa ne bo le športno obarvan, saj bodo lahko otroci na festivalu tudi ustvarjali, se učili žonglirati, si ogledali Foksijevo interaktivno gledališko predstavo in še in še.

Utrinke z Evropskega tedna športa najdete tukaj, več informacij o prihajajočem festivalu pa tukaj.