Odprtje trajnostnega grbinastega poligona na Bledu

Prebivalci Bleda in okolice lahko zdaj prosti čas aktivno preživljajo tudi na novem trajnostnem grbinastem poligonu iz žlindre. Nova športna pridobitev je rezultat partnerskega sodelovanja Olimpijskega komiteja Slovenije – Združenja športnih zvez, Skupine SIJ – Slovenska industrija jekla in podjetja Planapark ter Občine Bled, ki se je odzvala na pobudo projektne ekipe in grbinasti poligon tudi v večini financirala.

Trajnostni grbinasti poligoni so edinstven projekt uporabe stranskega proizvoda jeklarske industrije – žlindre, s katero so izdelani grbine in zavoji ter je urejena drenaža. Z žlindro nadomestimo drobljenec in posledično pomembno prispevamo k zmanjšanju porabe naravnih virov. Z izgradnjo trajnostnih grbinastih poligonov spodbujamo aktivno preživljanje prostega časa med lokalnim prebivalstvom in vsemi, ki se bodo podali na grbine ter na njih preizkušali svojo jekleno voljo, obenem pa prispevamo k ohranjanju okolja tudi v kolesarstvu.

Pri projektu gradnje trajnostnih grbinastih poligonov iz žlindre sodelujejo trije partnerji: OKS – ZŠZ, in Skupina SIJ – Slovenska industrija jekla in Planapark kot graditelj grbinastih poligonov. Pomemben partner pa je seveda lokalna skupnost, tokrat  Občina Bled.

Med gosti otvoritvene slovesnosti so bili župan Občine Bled Anton Mežan, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ mag. Sara Wagner, podpredsednik OKS – ZŠZ mag. Miran Kos, direktor podjetja Planapark Janez Bajda, vodja regijske pisarne OKS – ZŠZ Jesenice Branko Jeršin in ravnateljica Osnovne šole Bled Tanja Müller.

Dogodek so popestrili učenci in učenke Osnovne šole Bled. S plesno točko so se predstavile mlade plesalke pod mentorstvom Ane Hribar, nastopili so tudi pevke in pevci pevskega zbora pod mentorstvom Primoža Mirtiča Dolenca in Mateje Sirk. Navzoče pa je vseskozi zabaval Lisjak Foksi, ki si je prišel ogledat otvoritev in se družit z najmlajšimi udeleženci.

Na otvoritvi so imeli udeleženci priložnost ogledati si tudi kotiček z različnimi vrstami žlindre. Predstavniki Skupine SIJ so jim predstavili postopek pridelave oziroma predelave žlindre za nadaljnjo uporabo v gradbeništvu. Janez Bajda iz Planaparka pa je vsem zainteresiranim opisal postopek gradnje grbinastega poligona. OKS – ZŠZ je po uradnem delu otvoritve za otroke pripravil delavnico pod vodstvom kolesarskega inštruktorja, na kateri so se seznanili s pravilno tehniko vožnje po grbinah.

V Skupini SIJ, v kateri jeklo izdelujejo izključno iz jeklenega odpadka in pri tem delujejo po načelih krožnega gospodarstva, postajajo trajnostne prakse prednostne na vseh področjih njihovega delovanja: »Trajnostno naravnanost prenašamo tudi v športna partnerstva. S trajnostno športno infrastrukturo tako podpiramo razvoj športa za vse in spodbujamo preživljanje prostega časa na prostem. Tak primer so prav grbinasti poligoni iz žlindre. Še daljšo tradicijo imajo jekleni poligoni za vadbo na prostem, ki jih v sodelovanju z OKS – ZŠZ postavljamo v lokalnih skupnostih po Sloveniji že od leta 2014 – postavili smo jih že 21. V Skupini SIJ si namreč ves čas prizadevamo za razumevanje jekla in stranskih proizvodov kot vsestransko uporabnih materialov tudi v športu in za športno infrastrukturo, s katero povečujemo zadovoljstvo lokalnih skupnosti in kakovost bivanja v njih,« je ob otvoritvi nove športne pridobitve povedala mag. Sara Wagner, vodja korporativnega komuniciranja Skupine SIJ.

OKS – ZŠZ in Skupina SIJ imata dolgo zgodovino sponzorskega sodelovanja. S skupnimi projekti želimo širiti gibalno ozaveščenost prebivalstva in spodbujati aktivno preživljanje prostega časa. Prvi grbinasti poligon iz žlindre je bil zgrajen leta 2021 v Kranju. Poligoni – jekleni in grbinasti iz žlindre – so dokaz, da skupaj zmoremo več in da je kakovostno preživljanje prostega časa danes nadvse pomembno. Če k temu dodamo še okoljsko ozaveščenost in trajnostno noto novih poligonov, pa je pomen novih športnih pridobitev v lokalnih skupnostih še večji.

»SIJ je zelo pomemben partner Olimpijskega komiteja Slovenije, saj z nami sodeluje na prav poseben način. Spodbuja in financira izgradnjo športnih poligonov z namenom, da bi čim več slovenskih občin pridobilo športne poligone, ki omogočajo vadbo otrok različnih starosti. Poligon, ki ga predajamo v uporabo na Bledu, ni klasičen športni poligon. Zavedamo se, skupaj z našimi partnerji in udeleženci v projektu, priložnosti in potrebe po tem, da mlajšim generacijam s skupnimi močmi omogočimo čim bolj razgibano in raznovrstno vadbo. Pomembno je tudi, da se jim omogoči čim več vadbe na prostem, saj je takih površin mnogo več kot pokritih, s tem pa tudi spodbujamo gibanje na svežem zraku. Čeprav smo kdaj odvisni od vremena, verjamem, da se tako čim več otrok privabi k aktivnemu življenju in različnim oblikam gibanja,« je na otvoritvi povedal podpredsednik OKS – ZŠZ mag. Miran Kos.

Anton Mežan, župan Občine Bled, ni skrival navdušenja ob otvoritvi nove športne pridobitve: »Zares sem vesel in ponosen, da se je otvoritev grbinastega poligona na Bledu končno uresničila. Ne le, ker je bila moja osebna želja na Bledu imeti takšen poligon, ampak ker v preteklosti za kaj takega ni bilo prave priložnosti, volje, niti prave lokacije. Naposled se je vse le sestavilo. Vesel sem, da je govor tudi o trajnosti, da smo na Bledu zeleni. Bled ima svetlo prihodnost tudi v kolesarstvu. Konec prihodnjega leta bomo odprli kolesarsko povezavo Bled–Bohinj. Razmišljamo tudi o drugih kolesarskih poteh – do Radovljice, Jesenic, pa tudi do Kranjske Gore. To pomeni, da bo na Bledu vedno več kolesarjev. Iskreno želim vsem, da bi na tem poligonu uživali in da bi spoštovali tudi tiste, ki bodo na ta poligon prišli za vami. Želim vam, da bi tukaj sklepali lepa prijateljstva, morda tudi prve ljubezni, in da bi se ob kakšni podobni priložnosti ponovno srečali ter prispevali k skupnemu dobremu.«

 

O novi športni pridobitvi Občine Bled je spregovoril tudi Janez Bajda iz podjetja Planapark: »Rad bi videl še več takšnih poligonov po Sloveniji. Pri gradnji smo uporabili žlindro, ki je malo drugačen material. Uporabili smo približno 400 kubičnih metrov žlindre za več kot 250 metrov voznih površin. Izdelava poligona je bila kar zahtevna. Kot vidimo, to ni ravna cesta, je veliko grbin, in pri gradnji je treba biti nadvse previden. V ta projekt smo vložili kar nekaj znoja in živcev, da je poligon takšen, kot mora biti. Seveda gre zahvala tudi vsem partnerjem, projektantom in graditeljem, ki so sodelovali pri postavitvi. Poudariti želim, da naj ta poligon vsi uporabljajo predvsem z glavo, nosijo naj ustrezno zaščitno opremo ne glede na to, s katerim prevoznim sredstvom se podajo na grbine: kolesom, poganjavčkom, skirojem …; naj površino uporabljajo ‘po pameti’. Prepričan sem, da na poligonu ne bo manjkalo otrok. Če bo otrok toliko, kot nas je danes tu zbranih, bo zagotovo vedno živahno, zabavno in veselo. Še enkrat bi se rad zahvalil vsem in res upam, da bo poligon služil svojemu namenu in da bodo uporabniki ter uporabnice zadovoljni.«

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izgradnja poligona: Fotorhiv Planapark