Dan s športniki invalidi

?Kulturni dom Laško (parkirišče); Trg svobode 6, Laško
⏲️ 15:00 – 18:00

Lokacija: Parkirišče pri Kulturnem centru; Trg svobode 6, Laško
Opis: Predstavitev in praktični prikaz paraolimpijskih športov. Pri vsakem športu bo možnost tudi poklepetati z izkušenim športnikom invalidom in trenerjem. Predstavljali se bodo športi: košarka na vozičkih, namizni tenis, golbal, parakolesarstvo in curling na vozičkih. Ob koncu dneva bo možen tudi ogled evropskega prvenstva v para namiznem tenisu v Dvorani Tri lilije.
Organizator: Zveza za šport invalidov Slovenije – Paraolimpijski komite Slovenije
Več informacij: www.zsis.si

Ostali dogodki

Mini olimpijada

⏲️ 9:00
Lokacija: Črnomelj
Opis: Namenjena otrokom, ki obiskujejo prvo triado devetletne osnovne šole. Otroci spoznajo različne športne discipline, velik poudarek pa je na predstavitvi olimpijskega gibanja – olimpijskega in fair play protokola. Na Mini olimpijadi smo zmagovalci vsi, saj se držimo načela »pomembno je sodelovati ne vedno zmagati«. Namen je spodbuditi otroke k redni športni aktivnosti ter jih navdušiti za šport in aktivno življenje.
Organizator: Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez
Več informacij:
Športna zveza Črnomelj
Milan Kordič
tel. 040/690 490

DAN ODPRTIH VRAT za invalide v Središču Vitalis

⏲️ 10:00 – 12:00
Lokacija: Hladilniška pot 28, Lj.- Zalog
Opis:  Medtem ko bo v Laškem potekal eden od osrednjih dogodkov Evropskega tedna športa namenjen invalidom, bodo brezplačno vadbo zanje organizirali tudi v Središču Vitalis v Ljubljani. Vsi, ki bi se želeli udeležiti vadbe in se seznaniti s športom invalidov, pa se ne ta dan ne morete odpraviti v Laško , vabljeni v Središče Vitalis.
Organizator: –
Več informacij:
www.sredisce-vitalis.si
tel. 031 620 107

Predstavitev aktivnosti za krepitev zdravja in spodbujanje zdravje prijazne telesne dejavnosti v zdravstvenih domovih in lokalnih skupnostih

Lokacija: več lokacij po Sloveniji
Opis: Predstavitev aktivnosti za krepitev zdravja in spodbujanje zdravju prijazne telesne dejavnosti v zdravstvenih domovih in lokalnih skupnostih.
Organizator: Zdravstveni domovi in lokalne skupnosti v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Ministrstvom za zdravje
Več informacij: Okvirni program najdete tukaj.

Razstava Umetnost šport in dediščina

Lokacija: Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Opis: Na razstavi bomo z različnimi dejavnostmi predstavili, kako se vzgoja in izobraževanje, umetnost, dediščina in šport že prepletajo, kako jih lahko še povežemo, spoznali bomo kakovostne kulturne vsebine, ki vključujejo tudi šport in gibanje oziroma telesno dejavnost. Razstava je namenjena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, športnim pedagogom iz različnih športnih ustanov ter organiziranim skupinam otrok/učencev/dijakov iz vzgojno-izobraževalnih zavodov.
Organizator: Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport RS (Direktorat za šport in Urad za razvoj zobraževanja), Zavod RS za šolstvo, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani
Več informacij: kulturnibazar.si

Festival za tretje življenjsko obdobje

⏲️ 9:00 – 18:00
Lokacija: Ljubljana (Cankarjev dom)
Opis: Edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot.
Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam.
Vsako leto festival tako odpre vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših.
Organizator: Zveza društev upokojencev Slovenije, Proevent, Zavod rikus
Več informacij:
Zveza društev upokojencev Slovenije
Kebetova ul. 9
1000 Ljubljana
tajnistvo@zdus-zveza.si

Proevent d. o. o.
Dunajska cesta 10, p. p. 3558
1000 Ljubljana
info@f3zo.si
www.f3zo.si

Športni duh v gledališču (delavnica)

⏲️ 10:00
Lokacija: Slovenski gledališki inštitut, Mestni trg 17, Ljubljana
Opis: V gledališču je prostor tudi za šport. Na odru pripoveduje zgodbe o zmagah in porazih, o tekmovalnosti in moštvenem duhu, o zagnanosti, požrtvovalnosti, nepremagljivosti in ranljivosti. Šport in gledališče ustvarjata dramatično napetost in imata veliko čustvenega potenciala. Oba zahtevata odlično psihofizično pripravljenost igralcev, intenzivne vaje, dobro komunikacijo, sodelovanje med igralci in ekipni duh, namensko gibanje teles, izvedbo v živo pred občinstvom … Uprizoritvena umetnost in šport sta si torej že naravno zelo blizu. Obstajajo celo oblike gledališča, ki so šport, kjer igralci tekmujejo v različnih disciplinah po točno določenih pravilih igre. Na delavnici bomo iskali stične točke med gledališčem in športom, spoznali tudi gledališki šport ter preizkusili, kako lahko z gledališkimi tehnikami spodbujamo razvoj družbenih in komunikacijskih kompetenc ter vrednot, ki so pomembne tako za šport kot za gledališče in, seveda, za življenje.
Za ustvarjalno-gibalno delavnico, ki povezuje različna področja, naj bodo udeleženci udobno oblečeni in obuti. Udeležba je brezplačna.
Organizator: Slovenski gledališki inštitut – SLOGI
Več informacij: sandra.jenko@slogi.si

Mala šola sabljanja

⏲️ 10:00
Lokacija: Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Opis: Sabljaški mojster Rudolf Cvetko (1880–1977) je prvi Slovenec, ki je osvojil olimpijsko medaljo. Na olimpijskih igrah v Stockholmu leta 1912 je kot član avstrijske sabljaške reprezentance osvojil srebro v ekipnem tekmovanju s sabljo, po letu 1945 pa je z vzgojo sabljačev, trenerjev in sodnikov postavil temelje organiziranega sabljaškega športa v Sloveniji. Na delavnici bomo skušali ugotoviti, kaj je upodobljeno na olimpijski medalji, ter spoznali nekaj zanimivosti o tem športu. Preizkusili se bomo v sabljanju, se spoznali z nekaj osnovnimi koraki napada in obrambe, na koncu pa priredili pravo tekmovanje! Dogodek je primeren za organizirane skupine iz šol, za učence od 3. razreda dalje. Udeležba je brezplačna.
Organizator: Narodni muzej Slovenije
Več informacij:
tel. 051 384 888
tel. 01 24 14 439
arheozabava@nms.si

Vodstvo po razstavi Celjski olimpijci (1936–1988)

⏲️ 11:00
Lokacija: Zgodovinski arhiv Celje, Teharska cesta 1, Celje
Opis: Razstava obravnava udeležbo posameznih Celjanov ali članov celjskih športnih klubov (skozi gradivo in njihove osebne zgodbe) na olimpijskih igrah od Berlina 1936 do Seula 1988. Vodenje izvaja dr. Bojan Himmelreich, avtor razstave in kataloga. Udeležba je brezplačna.
Organizator: Zgodovinski arhiv Celje
Več informacij:
info@zac.si
www.zac.si

Evropski teden športa v Osrednji knjižnici Celje

Lokacija: Osrednja knjižnica Celje, Muzejski trg 1a, Celje
Opis: V evropskem tednu športa bodo v vseh oddelkih Osrednje knjižnice Celje promovirali knjižnično gradivo s športno vsebino.
Organizator: Osrednja knjižnica Celje
Več informacij:
Andreja Videc
tel. 03/426 17 14
www.knjiznica-celje.si

Športna Kamra

Lokacija: Spletni portal Kamra
Opis: V evropskem tednu športa bodo na domoznanskem spletnem portalu Kamra izpostavili vsebine na temo športa.
Organizator: Osrednja knjižnica Celje
Več informacij:
Robert Ožura
tel. 03/426 17 14
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Celje)

Lokacija: Osrednja knjižnica Celje
Opis: V evropskem tednu športa organizirajo predstavitve portala s poudarkom na športnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem šolajoči se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorjem Robertom Ožuro. Ponujajo možnost izvedbe v knjižnici ali v šolah.
Organizator: Osrednja knjižnica Celje
Več informacij:
Robert Ožura
tel. 03/426 17 14
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Ljubljana)

Lokacija: Mestna knjižnica Ljubljana
Opis: V evropskem tednu športa organizirajo predstavitve portala s poudarkom na športnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem šolajoči se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorico Anjo Tršan Frković. Ponujajo možnost izvedbe v knjižnici ali v šolah.
Organizator: Mestna knjižnica Ljubljana
Več informacij:
Anja Tršan Frković
tel. 01/600 13 43
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Murska Sobota)

Lokacija: Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Opis: V evropskem tednu športa organizirajo predstavitve portala s poudarkom na športnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem šolajoči se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorico Klaudijo Sedar. Ponujajo možnost izvedbe v knjižnici ali v šolah.
Organizator: Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Več informacij:
Klaudija Sedar
tel. 02/530 81 14
www.kamra.si

Branje je za duha to, kar je telovadba za telo (razstava)

Lokacija: Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Jožeta Mazovca, Zaloška cesta 61, Ljubljana
Opis: Knjižna razstava biografij športnikov in druge športne literature ter promocija književnosti s temami iz športa in športne kulture. Vstop prost.
Organizator: Mestna knjižnica Ljubljana
Več informacij:
tel. 01 308 54 00
moste@mklj.si
www.mklj.si

<< Prejšnji dan | Naslednji dan >>