Aktivni dan starejših

?Fakulteta za šport, Ljubljana
⏲️ 9:00 – 14:00 (natančen program najdete tukaj)

Lokacija: Park Kodeljevo (Fakulteta za šport), Gortanova 22, Ljubljana
Opis: Šport ni le gibalna aktivnost, ima tudi izredno močno socialno komponento, ki je modra še toliko bolj pomembna v tretjem življenjskem obdobju. Aktivno staranje nam dviga kakovost življenja. Zato je namen srečanja preko vadbe, predavanj in praktičnih delavnic posameznikom podati osnovne informacije, kako to kakovost čimbolje doseči. Vsi seniorji ste vabljeni, da ob 10h preizkusite brezplačno telovadbo, ki sicer poteka vsako jutro ob 7.30 po različnih krajih po Sloveniji, ob vsakem vremenu.  Vadbo vodijo usposobljeni prostovoljci, mreža vadečih skupin pa se hitro širi po vsej Sloveniji. Program podpira Ministrstvo za zdravje in je del aktivnosti Nacionalnega programa Dober tek Slovenija, s katerim želimo izboljšati prehranjevalne in gibalne navade prebivalcev. Po vadbi vas vabimo na predavanja o pomenu športa starejših, kjer vam bodo strokovnjaki s Fakultete za šport predstavili tudi priporočila za športno vadbo v tem življenjeskem obdobju.
Organizator: Šola zdravja, Fakulteta za šport, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez
Več informacij:
Društvo Šola Zdravja
Zdenka Katkič
tel. 040/397 277
telovadba7.30@gmail.com
www.srce-me-povezuje.si/solazdravja
Program > TUKAJ

Ostali dogodki

Mini olimpijada

⏲️ 8:30
Lokacija: Tržič
Opis: Namenjena otrokom, ki obiskujejo prvo triado devetletne osnovne šole. Otroci spoznajo različne športne discipline, velik poudarek pa je na predstavitvi olimpijskega gibanja – olimpijskega in fair play protokola. Na Mini olimpijadi smo zmagovalci vsi, saj se držimo načela »pomembno je sodelovati ne vedno zmagati«. Namen je spodbuditi otroke k redni športni aktivnosti ter jih navdušiti za šport in aktivno življenje.
Organizator: Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez
Več informacij:
Športna zveza Tržič
Biserka Drinovec
tel. 051/354 064

Predstavitev aktivnosti za krepitev zdravja in spodbujanje zdravje prijazne telesne dejavnosti v zdravstvenih domovih in lokalnih skupnostih

Lokacija: več lokacij po Sloveniji
Opis: Predstavitev aktivnosti za krepitev zdravja in spodbujanje zdravju prijazne telesne dejavnosti v zdravstvenih domovih in lokalnih skupnostih.
Organizator: Zdravstveni domovi in lokalne skupnosti v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje in Ministrstvom za zdravje
Več informacij: Okvirni program najdete tukaj.

Razstava Umetnost šport in dediščina (Španski borci, Ljubljana)

Lokacija: Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Opis: Na razstavi bomo z različnimi dejavnostmi predstavili, kako se vzgoja in izobraževanje, umetnost, dediščina in šport že prepletajo, kako jih lahko še povežemo, spoznali bomo kakovostne kulturne vsebine, ki vključujejo tudi šport in gibanje oziroma telesno dejavnost. Razstava je namenjena strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, športnim pedagogom iz različnih športnih ustanov ter organiziranim skupinam otrok/učencev/dijakov iz vzgojno-izobraževalnih zavodov.
Organizator: Ministrstvo za kulturo RS, Ministrstvo za izobraževanje znanost in šport RS (Direktorat za šport in Urad za razvoj zobraževanja), Zavod RS za šolstvo, Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez, Fakulteta za šport Univerze v Ljubljani
Več informacij: kulturnibazar.si

Festival za tretje življenjsko obdobje

⏲️ 9:00 – 18:00
Lokacija: Ljubljana (Cankarjev dom)
Opis: Edinstvena prireditev za starejše v Sloveniji in največja tovrstna prireditev v Evropi. Je prostor povezovanja, izmenjave idej in ustvarjanja, posvečen aktivnemu staranju, izboljšanju kakovosti življenja starejših in uresničevanju solidarnosti med generacijami. Na festivalu lahko vsakdo najde zase zanimive vsebine in načine, da izrazi svoje mnenje, najde nove poti k izboljšanju življenja starejše generacije in tudi druge usmeri na to pot.
Festival ustvarja prostor za sodelovanje med generacijami, civilno družbo, prostovoljnimi organizacijami, gospodarskimi, akademskimi in političnimi sferami ter s tem po svojih močeh prispeva k trajnostnim medgeneracijskim rešitvam.
Vsako leto festival tako odpre vrata medgeneracijskemu sožitju, ustvarjalnosti in izmenjavi idej. Časovno in vsebinsko se festival navezuje na 1. oktober, ki je mednarodni dan starejših.
Organizator: Zveza društev upokojencev Slovenije, Proevent, Zavod rikus
Več informacij:
Zveza društev upokojencev Slovenije
Kebetova ul. 9
1000 Ljubljana
tajnistvo@zdus-zveza.si

Proevent d. o. o.
Dunajska cesta 10, p. p. 3558
1000 Ljubljana
info@f3zo.si
www.f3zo.si

EnKnapGroup: Zamah na robu, dvojni plesni večer

⏲️ 20:00
Lokacija: Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Opis: Plesalci mednarodnega plesnega ansambla EnKnapGroup po desetih letih ustvarjanja in umetniškega dozorevanja predstavljajo produkcijo, ki so jo soustvarili s tremi izmed trenutno najbolj vročih in iskanih novih koreografskih imen v evropskem sodobnem plesu.
Z Guyjem Naderjem (Libanon) in Mario Campos (Španija), koreografskim tandemom, ki ima sedež v Barceloni so ustvarili delo Loop de Loop, z madžarsko koreografinjo Adrienn Hód, radikalno in prodorno ustanoviteljico odmevne skupine Hodworks, pa delo Pearl.
Gre za prelomno produkcijo v opusu skupine, saj v obeh predstavah skupina preiskuje skrajni rob in meje: v Loop de Loop plesalci do skrajnosti potiskajo meje tako svoje fizičnosti kot osredotočenosti in vzdržljivosti. V Pearl pa se soočajo s svojimi psihološkimi mejami, preizprašujejo tabuje in »prepovedana« občutja ter nas osvobajajo predsodkov.
Organizator: Center kulture Španski borci
Več informacij: www.spanskiborci.si

Evropski teden športa v Osrednji knjižnici Celje

Lokacija: Osrednja knjižnica Celje, Muzejski trg 1a, Celje
Opis: V evropskem tednu športa bodo v vseh oddelkih Osrednje knjižnice Celje promovirali knjižnično gradivo s športno vsebino.
Organizator: Osrednja knjižnica Celje
Več informacij:
Andreja Videc
tel. 03/426 17 14
www.knjiznica-celje.si

Športna Kamra

Lokacija: Spletni portal Kamra
Opis: V evropskem tednu športa bodo na domoznanskem spletnem portalu Kamra izpostavili vsebine na temo športa.
Organizator: Osrednja knjižnica Celje
Več informacij:
Robert Ožura
tel. 03/426 17 14
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Celje)

Lokacija: Osrednja knjižnica Celje
Opis: V evropskem tednu športa organizirajo predstavitve portala s poudarkom na športnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem šolajoči se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorjem Robertom Ožuro. Ponujajo možnost izvedbe v knjižnici ali v šolah.
Organizator: Osrednja knjižnica Celje
Več informacij:
Robert Ožura
tel. 03/426 17 14
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Ljubljana)

Lokacija: Mestna knjižnica Ljubljana
Opis: V evropskem tednu športa organizirajo predstavitve portala s poudarkom na športnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem šolajoči se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorico Anjo Tršan Frković. Ponujajo možnost izvedbe v knjižnici ali v šolah.
Organizator: Mestna knjižnica Ljubljana
Več informacij:
Anja Tršan Frković
tel. 01/600 13 43
www.kamra.si

Športne vsebine na Kamri (Murska Sobota)

Lokacija: Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Opis: V evropskem tednu športa organizirajo predstavitve portala s poudarkom na športnih vsebinah. Predstavitve so namenjene predvsem šolajoči se mladini in bodo potekale po predhodnem dogovoru s koordinatorico Klaudijo Sedar. Ponujajo možnost izvedbe v knjižnici ali v šolah.
Organizator: Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
Več informacij:
Klaudija Sedar
tel. 02/530 81 14
www.kamra.si

Branje je za duha to, kar je telovadba za telo (razstava)

Lokacija: Mestna knjižnica Ljubljana, Knjižnica Jožeta Mazovca, Zaloška cesta 61, Ljubljana
Opis: Knjižna razstava biografij športnikov in druge športne literature ter promocija književnosti s temami iz športa in športne kulture. Vstop prost.
Organizator: Mestna knjižnica Ljubljana
Več informacij:
tel. 01 308 54 00
moste@mklj.si
www.mklj.si

Zdrav duh v zdravem telesu. Učna ura telovadbe v narodni šoli v Kraljevini Jugoslaviji leta 1932 (delavnica)

⏲️ 10:00 – 11:00
Lokacija: Center kulture Španski borci, Zaloška 61, Ljubljana
Opis: Telovadba po sokolskem sistemu se je do leta 1932 imenovala telovadba in otroške igre. Šolska telovadba se je povezovala s telovadbo v društvih Sokola kraljevine Jugoslavije. Pri učni uri bomo izvajali telesne vaje in igre po sokolskem sistemu: pravilna stoja telesa, nastop v vrstah – po eden, dva, tri, štiri. Hoja in tekanje v vrsti. Okretanje na levo in desno. Proste vaje na mestu. Na koncu se bomo igrali različne družabne igre. Smoter: spretnost in gotovost v gibih, razvijanje odločnosti, samozavesti ter vzdrževanje duševnega in telesnega zdravja. Navajanje na dostojno in lepo vedenje.
Dogodek je primeren za organizirane skupine iz šol, za učence od 3. razreda dalje. Udeležba je brezplačna. Udeleženci potrebujejo udobna oblačila in ustrezno obutev.
Organizator: Slovenski šolski muzej
Več informacij: mateja.ribaric@guest.arnes.si

<< Prejšnji dan | Naslednji dan >>