Slovenija se z igro pandolo predstavlja na 6. svetovnih igrah športa za vse TAFISA v Jakarti

Olimpijski komite Slovenije – Združenje športnih zvez bo skupaj s Zvezo društev iger pandolo Slovenije z igro pandolo na največjem svetovnem kongresu športa za vse 6. TAFISA svetovnih igrah, ki bodo potekale od 6. do 12. oktobra 2016 v Jakarti, Indonezija.

Organizator 6. svetovnih iger športa za vse je na pobudo Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih zvez uvrstil Pandolo v uradni program kongresa, katerega namen je tudi predstavitev tradicionalnih iger na prostem.

 

Pandolo (www.pandolo.si) je tradicionalna igra osvajanja ozemlja, ki se igra z lesenimi palicami, ki se je v preteklih desetletjih razvila v šport. Igro poleg rekreacijskih zaznamujejo tudi kulturno-folklorne posebnosti, primerna je za igralce vseh starosti in obeh spolov. Avtohtoni šport, ki je posebnost za našo območje je trenutno edina igra, ki je uradno priznana Slovenska nesnovna kulturna dediščina (http://www.nesnovnadediscina.si/en/pandolo) od leta 2013.

Organizirano igranje v Sloveniji sega v leto 1993, s prvim turnirjem v Kopru. Od leta 2000 deluje Zveza društev igre Pandolo Slovenije, športno zvezo, ki skrbi za negovanje tradicije igranja igre Pandolo. Letno je organiziranih deset turnirjev od Obale, Hrvaške, Ljubljane, Štajerske in Prekmurja.

 

Leta 2014 je Zveza postala članica Olimpijskega komiteja Slovenije-Združenja športnih vez ter igra Pandolo uradno šport.

 

Igra je vse bolj popularna med mladimi, saj tekmovalec v kratkem času osvoji večino spretnosti, zaradi česar je primerna aktivnost v (vedno bolj omejenem) prostem času. V Sloveniji se z igro ukvarja okoli 120 igralcev, v državnem prvenstvu pa letno nastopi 25-30 ekip.

 

Sodelovanje na svetovnih igrah v Jakarti je dobra priložnost za predstavitev Slovenije kot zelene, aktivne in zdrave ter uveljavljanje tega lepega športa tudi izven meja naše države.

 

Predstavitev Pandola udeležencem  1st TAFISA Europe konference, ki je potekala v Ljubljani od 16. do 18. septembra 2016 –  foto Aleš Fevžer

pandolo-1

Prvi Pandolo turnir 2015 – Koprska promenada,  foto Matevž Kocjan

pandolo-3pandolo-2